Káva v Japonsku: Ako ju pijú a čo pre nich znamená?

Zrnková káva v Japonsku nie je len káva, ale tradícia a duchovný rituál, na ktorý Japonci nedajú dopustiť. Tento fakt potvrdzuje aj priemerná konzumácia kávy a v rebríčku vôbec nezaostávajú. Vo svetovej konzumácii kávy sa držia každoročne okolo 40. miesta (priemerný Japonec vypije ročne 219 šálok kávy / 0,6 kávy na deň). Káva má v Japonsku dlhú a zaujímavú históriu, ktorá ovplyvnila jej pestovanie, prípravu a konzumáciu. V tomto článku sa dozviete, ako sa káva dostala do Japonska, ako sa tam vyvinula jej kultúra, aké sú japonské špeciálne kaviarne, ako sa Japonci správajú ku káve a čo pre nich káva znamená.

Káva sa prvýkrát objavila v Japonsku v 17. storočí, keď ju priniesli holandskí obchodníci, ktorí mali výhradné právo na obchod s Japonskom. Káva bola považovaná za exotický a vzácny tovar, ktorý si mohli dovoliť len bohatí a vzdelaní ľudia. Káva sa pila hlavne v Nagasaki, kde boli holandské obchodné stanice, alebo v Edo (dnešnom Tokiu), kde boli kaviarne pre cudzincov. Káva nebola veľmi populárna medzi Japoncami, ktorí uprednostňovali tradičný zelený čaj.

Naprieč Japonskom sa začala šíriť v 19. storočí, keď sa krajina otvorila západnému svetu a prijalo mnohé západné vplyvy. Káva sa stala symbolom modernosti, kozmopolitnosti a západnej kultúry. Káva sa stala populárnou medzi intelektuálmi, umelcami, študentmi a podnikateľmi, ktorí ju pili v kaviarňach, ktoré sa stali miestami diskusií, vzdelávania a zábavy. Káva sa tiež stala súčasťou japonskej kuchyne, ktorá začala používať kávu ako prísadu do rôznych jedál a nápojov, ako napríklad kávový zákusok, kávová zmrzlina, kávové cukríky alebo kávové mlieko.

V 20. storočí sa káva stala ešte viac rozšírenou a dostupnou v Japonsku, vďaka zvýšenej produkcii a dovozu kávy z krajín ako Brazília, Indonézia, Vietnam a ďalšie. Káva sa stala súčasťou každodenného života mnohých Japoncov, ktorí ju pili doma, v práci, na cestách alebo v reštauráciách. Káva sa tiež stala predmetom inovácií a experimentov, ktoré viedli k vzniku nových spôsobov prípravy a podávania kávy, ako napríklad instantná káva, kávové automaty, kávové plechovky, kávové kapsule, kávové reťazce, kávové bary, kávové kluby alebo kávové festivaly.

Japonci nepijú kávu len pre oživenie. Je pre nich rituálom spojeným s pokojom a harmóniou. V japonských kaviarňach nájdete nie len šikovných baristov, ale aj minimalistický dizajn a momenty oddychu s chvíľkami filozofovania s okolím.

pitie kávy v Japonsku, káva v Japonsku
  1. Japonský tradičný rituál: V Japonsku je pitie kávy vnímané nielen ako rýchly zdroj kofeínu, ale aj ako rituál na relaxáciu a oddych. Japonské kaviarne sú miestami, kde si ľudia môžu oddýchnuť, prečítať si knihu alebo si jednoducho vychutnať tichý okamih.
  2. Slow Coffee: Japonci si zakladajú na tom, aby si vychutnali každý hlt. Práve preto sú metódy prípravy, ako napríklad „siphon“ alebo „pour-over,“ obľúbené. Tieto metódy zdôrazňujú precíznosť a kvalitu nad rýchlosťou.
  3. Siphon Káva: Jedným z populárnych spôsobov prípravy kávy v Japonsku je pomocou „siphon“ kávovaru. Táto metóda je výnimočná a zahŕňa proces, kde voda a káva „tancujú v šálke“, vytvárajúc jedinečný a čistý nápoj.
  4. Pour-Over Káva: „Pour-over“ metóda, kde sa voda postupne naleje na kávové zrno, je ďalším obľúbeným spôsobom prípravy. Je to metóda, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a zručnosť, čo vytvára lahodný a vyvážený nápoj.
  5. Estetika a Latte Art: Japonci si zakladajú na estetike, a to platí aj pre kávu. Latte art, umenie zdobenia kávy mliekom, je vojnovou zručnosťou v japonských kaviarňach. Baristi vytvárajú obrázky, ktoré zdobia povrch šálky a dodávajú káve umelý rozmer.
  6. Kissaten: „Kissaten“ sú tradičné japonské kaviarne, kde si ľudia môžu vychutnať kávu spolu s malým sladkým dojmom. Atmosféra v týchto kaviarňach je dôležitá, s dôrazom na hudbu, osvetlenie a celkovú pohodu.
  7. Chilled Coffee: V lete sú chladené varianty kávy, ako napríklad „iced coffee“ alebo „cold brew,“ veľmi obľúbené. Japonci si vychutnávajú osviežujúcu kávu, ktorá im pomáha zvládnuť horúce letné dni.

Celkovo platí, že pre Japoncov nie je káva len o rýchlej stimulácii, ale aj o spomalení tempa, vnímaní chutí a prehlbovaní spojenia s chvíľou. Rituálne pitie kávy je tak v Japonsku nielen zážitkom pre chuťové poháriky, ale aj pre dušu a mysle.

Káva v Japonsku nie je len nápoj, ale aj kultúrny fenomén, ktorý odráža japonskú spoločnosť, históriu, tradície, hodnoty a vkus. Káva v Japonsku má mnohé podoby, ktoré sa líšia podľa regiónu, generácie, povolania, nálady alebo situácie. Káva v Japonsku je aj spôsob, ako sa vyjadriť, komunikovať, vzdelávať, relaxovať alebo baviť. Káva v Japonsku je aj umenie, ktoré si vyžaduje zručnosť, znalosť, pozornosť a rešpekt. Káva v Japonsku je aj veda, ktorá sa zaoberá kvalitou, pôvodom, odrodou, spracovaním, pražením, mletím, extrakciou, arómou, chuťou, telom, kyslosťou, sladkosťou, čistotou, zvyškovou chuťou a celkovým dojmom kávy.

káva v Japonsku

Jednou z najtypickejších a najtradičnejších foriem kultúry kávy v Japonsku sú špeciálne kaviarne, ktoré sa nazývajú kissaten. Tieto kaviarne sú miestami, kde sa pestuje vysoká kvalita kávy, ktorá sa pripravuje a podáva s veľkou starostlivosťou a rešpektom. Kissaten sú útulné, klasické a plné charakteru. Kissaten sú prevádzkované jedným majiteľom, ktorý je zároveň baristom, čašníkom a kuchárom. Kissaten sú navštevované pravidelnými zákazníkmi, ktorí si chodia vychutnať kávu, čaj, sladkosti, občerstvenie, obed alebo večeru. Kissaten sú aj miestami, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia, ako napríklad koncerty, prednášky, výstavy, čítania alebo hry. Kissaten sú aj miestami, kde sa udržiavajú a prenášajú japonské tradície, ako napríklad čajový obrad, ikebana, origami, kaligrafia alebo bonsai.

Ďalšou zaujímavou formou kultúry v chápaní „káva v Japonsku“ sú japonské ľadové kávy, ktoré sa nazývajú mizudashi kōhī. Tieto kávy sa pripravujú tým, že sa mletá káva zaleje malým množstvom horúcej vody, ktorá filtrom preteká priamo na kocky ľadu. Tým sa dosiahne rýchla extrakcia kávy, ktorá zachováva jej plnú chuť a vôňu. Táto metóda je jednoduchá a nenáročná, ale produkuje kávu s vysokou kyslosťou a čistotou, ktorá je ideálna na osvieženie v horúcich letných dňoch. Japonská ľadová káva sa podáva v pohári s ďalšími kockami ľadu a môže sa pridať mlieko, cukor alebo sirup podľa chuti.

Káva v Japonsku je fascinujúci a rozmanitý svet, ktorý ponúka mnoho možností na objavovanie, učenie a vychutnávanie. Je svedectvom o tom, ako sa Japonsko dokázalo prispôsobiť a obohatiť západným vplyvom, ale zároveň si zachovať svoju vlastnú identitu, tradíciu a originalitu. Japonci ju považujú ako prejav japonskej precíznosti, zručnosti, pozornosti a rešpektu, ktoré sa prejavujú v pestovaní, spracovaní, pražení, mletí, extrakcii, podávaní a konzumácii kávy. Káva v Japonsku je aj spôsobom, ako sa spojiť s inými ľuďmi, zdieľať názory, pocity, zážitky a zábavu. V neposlednom rade, japonská káva zdrojom inšpirácie, kreativity, vzdelania a kultúry, ktoré sa odrážajú v rôznych formách umenia, hudby, literatúry, filozofie a histórie, ktoré súvisia s kávou. Ak vás táto téma zaujala, viac podobných, ale aj veľa iných zaujímavostí zo sveta kávy, sa dočítate na našom blogu.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.