Celé sa to začalo v roku 2016, kedy odišiel s tromi kamarátmi na dovolenku do Vietnamu. Už v tom momente mu táto krajina učarovala svojou priateľskosťou, postojom k životu a ochotou. Reč je o Slovákovi menom Marián Takáč, ktorý dnes vedie úspešnú pražiareň kávy Zanya Coffee a jej výnimočnú chuť si môžete objednať aj u nás.
Na začiatku jeho kávovej cesty by však nikdy nepomyslel, že sa také niečo udeje. Až do momentu, keď spoznal ženu menom Lim, ktorá bola zhodou okolností kávová farmárka. Aj vďaka nej si Vietnam a jeho kultúry zamiloval ešte viac do hĺbky a slovenské lúky vymenil za vietnamskú divočinu.
„Prvý rok som viac menej videl všetko iba z diaľky. Sušiace sa kávové čerešne alebo pohľad na chlapov prenášajúcich ťažké vrecia dole z kopcovitých fariem. Predtým som mal akúsi zvláštnu predstavu, že ľudia čo robia s kávou sú boháči a preto ma šokovalo v akých skromných podmienkach žili a aká náročná bola robota okolo kávy,“ zaspomínal si Marián na jeho prvý zážitok s pestovaním kávy.
Predtým sa káve nikdy nevenoval, ale keď to uvidel na vlastné oči, začal sa o kávový svet zaujímať a študovať ho. Ako sám prezradil, Vietnam bol známy hlave masovou produkciou robusty a preto ho zaujal fakt, že na farme Lim pestujú arabiku. A od tej chvíle sa to celé začalo.
Z predajcov surových čerešní po praženie vlastnej kávy
Postupne sa s Lim začali vzdelávať, a to aj napriek tomu, že celá jej rodina pestovala kávu len na predaj surových čerešní obchodníkom. Desaťročia kávu predávali, ale nikdy ju ani len neochutnali. Preto začali naberať znalosti z baristiky a praženia. Neskôr to celé do seba zapadlo, neskôr svoju pozornosť venovali už aj dopestovaniu kávy, jej spracovaniu a v roku 2018 sa spoločne presťahovali priamo na farmu pod povrch Langbiang, kde žijú doteraz.
„Celý ich systém bol nastavený iba na to zozbierať cez sezónu kávové čerešne rad radom zrelé aj nezrelé s listami, haluzami a predať ich za pár drobných obchodníkom. Začiatku boli naozaj ťažké, keďže jej rodina veľmi nechápala zmysel zberania iba dozretých čerešní, výstavbe fóliovníkov či posteliam so sieťkami na sušenie.“ Hneď po prvej sezóne však všetko pochopili a začali vidieť benefity, ktoré im dovtedy unikali medzi prstami.
Zo začiatku bola podľa Mariánových slov rodina Lim skeptická voči inováciám, technológiám a nebolo jednoduché presvedčiť starších farmárov z rodiny na to, že musia zmeniť celý systém.
Proces spracovania kávy na vietnamskej farme: Kávu zberajú v období november – január. Táto časť roka je najrušnejšia, kedy sa od rána do cca šiestej večer zbierajú čerešne a následne ich presunú do spracovateľskej stanice. Tam sa vyselektujú, umyjú a podľa spôsobu spracovania, ktorý sa ten deň zvolili presunu do fermentačných nádrží, vzduchotesných sudov alebo na sušenie.
Počas dňa má každý svoju úlohu, či už zbierať čerešne na farme, prehrabávanie zŕn vo fóliovníkoch, aby bolo zabezpečené sušenie. Ďalej sa vykonáva kontrola fermentácia, kvalita a počas sezóny je potreba aj pražiť, ochutnávať a testovať vzorky. Na farme majú dokonca aj návštevníkov na tzv. kávové túry – väčšinou sú to pražiari, importéri alebo nadšenci v oblasti výberovej kávy.
Po skončení zbernej sezóny nasleduje vylúpenie usušených zŕn/čerešní, triedenie a balenie na domácu distribúciu a export. K dispozícii majú taktiež majú pražiareň a kaviareň, kde môžu prísť ľudia ochutnať alebo sa dozvedieť viac o produkcii ich kávy.
V súčasnosti sa chystajú už na šiestu sezónu. Začínali s produkciou niekde okolo 1 – 2 tony, minulý rok to bolo už 15 ton. Každým rokom sa na margo produkcie snažia vylepšiť kvalitu a efektivitu práce. „Obrovskou motiváciou je pre mňa vidieť ako až aj rodina mojej priateľky pocítila vplyv na zlepšenie životnej úrovne a ako už všetkým príde úplne prirodzené selektovať iba zrelé plody, sušiť ich vo fóliovníkoch na sieťkach a nie na zemi.“
Akú kávu pestujú na farme?
Kávovník má veľa rôznych odrôd, ktoré môžu mať rôzne kvalitatívne vlastnosti, rezistenciu voči chorobám, úrodnosť, ale aj adaptáciu sa na rôzne nadmorské výšky alebo klimatické podmienky. Toto si Marián veľmi dobre uvedomuje a preto pre svoju farmu vybral len to, čo on sám považuje za najlepšie.
„U nás je najčastejšou odrodou „catimor„, keďže má pomerne vysokú úrodnosť a zároveň aj rezistenciu. Úzko spolupracujeme aj s vietnamským centrom kávy odkiaľ nám poslali sadenice jednej z odrôd, ktorú sami vyvinuli a nazvali ju „THA1„. Táto odroda je kombináciou catimoru a jednej z originálnych etiópskych odrôd heirloom (tento názov sa používa na označenie pôvodných odrôd v Etiópii. keďže je ich strašne vela). V menšom množstve sa na niektorých farmách nachádza aj zopár stromov z odrôd ako je typica, bourbon, žltý cataui a v budúcnosti plánujeme novo vyvinutý hybrid starmaya, ktorá dokáže mat prvé čerešne už v druhom roku po zasadení,“ prezradil Marián k nimi pestovaným odrodám.
Pokračuje, že posledná menovaná odroda poskytne farmárom veľa benefitov, pretože zvyčajne začína kávovník rodiť plody až po 3 až 5 rokoch. Už podľa týchto slov je jasné, že Mariánova farmárska prax sa rokmi nafúkla a dnes sa môže pochváliť krásnou farmou, na ktorú nedajú domáci dopustiť. Postupom času sa naučil, že pri káve „nikdy nehovor nikdy“ neplatí a všetko je možné. S týmto s Mariánom úplne súhlasíme a prajeme veľa úspechov do ďalších rokov.
Ak ťa článok o Mariánovej farme zaujal, nikam neodchádzaj. Porozprávali sme sa s ním aj o jeho hlbšom pohľadu o podnikaní, od stratégií, plánov do budúcna, výzvach a zážitkoch, ktoré si so sebou nesie. Článok pripravujeme a prečítať si ho budeš môcť už budúci týždeň. Do tej doby nezabudni navštíviť náš blog, kde nájdeš veľa iných zaujímavých článkov zo sveta kávy.