Slovák rozbehol úspešný biznis s kávou vo Vietname. Toto sú podľa neho najväčšie výzvy

Cieľom projektu Zanya je priniesť v budúcnosti na slovenský trh kávu z regiónov Ázie, ktoré sú ešte na svetovej mape jednou veľkou neznámou. Vietnam, Thajsko, Laos, Myanmar, Kambodža alebo Filipíny sú predsa len všetko krajiny kde momentálne zažíva kávová kultúra veľký boom a môžete sa tešiť na doposiaľ nepoznané arómy a chute.

Slovenský podnikateľ Marian Takáč si vybral za nové útočisko spomínaný Vietnam, odkiaľ na Slovensko prináša ich prémiovú a kvalitnú kávu. O jeho pražiarni na vrchu Langbiang sme písali v tomto článku, dnes sa s Mariánom pozrieme na obrátenú stranu mince. Aké kroky musí robiť v konkurenčnom boji, s akými výzvami sa musel počas posledných rokov vysporiadať alebo ktorým smerom sa bude uberať jeho vietnamská farma? O tom všetkom nám Marián porozprával a podelil sa s nami aj so zážitkami, ktoré nikde nikde na svete nezažiješ.

Ako vznikal projekt Zanya

Tým, že bolo všetko pre Mariána v rámci poľnohospodárstva, ako aj kávy samotnej, úplne nové a neznáme, začať mohol s čistým štítom. „Nič mi nebránilo otvoriť myseľ a začať. Veľa vecí som si najskôr naštudoval online ako teóriu, aby som zistil, že v praxi to môže vyzerať úplne inak,“ hovorí Takáč o svojich začiatkoch v podnikaní.

Postupom času sa naučil, že v káve platí „nikdy nehovor nikdy“ – všetko sa vyvíja rýchlo, od farmárskych techník, cez spracovanie či praženie a technológie. Pokračuje slovami, že to čo bolo považované za správne pred pár rokmi. môže byť dneska už úplne inak a človek sa musí neustále učiť, zlepšovať a napredovať.

Takýmto myslením za roky driny nadobudol potrebné skúsenosti a pustil sa do budovaní farmy Zanya spoločne so svojou ženou Lim a jej rodinou. Od roku  rokom 2016, kedy celý tento nápad začal vznikať, obehlo 7 rokov a v súčasnosti do sveta prináša vlastnú kávu. Za tých 7 rokov si toho prežil veľa a niektoré zážitky si v sebe nesie dodnes:

Tie začiatky sú najšokujúcejšie, keď si človek musí zvykať na inú kultúru, omnoho jednoduchšie životné podmienky a komfort. Bolo toho veľa, čomu by nik neuveril, pokiaľ to nezažije na vlastnej koži. „Napríklad prosíkanie internetovej spoločnosti, aby sem natiahla 2km WiFi kábel, kvôli práci a spojitosti s okolitým svetom.

Zanya Coffee hora Vietnam
Marián Takáč

Príhod má však viacero. Pri stavbe prvého domu im vedúci stavby nakreslil fixkou jeho plán na servítku. Ešte horším zistením pre Mariána bolo, keď tak jeho dom začali aj skutočne stavať. Okna, dvere a elektrika síce vraj skončili úplne inde, ale dom stále stojí a slúži dodnes Mariánovi podnikať a venovať sa farmárskej činnosti na farme Zanya vzdialenej viac ako 11-tisíc km od Slovenska.

Najväčším vietnamským fiaskom so šťastným koncom bola jeho svadba s Lim, keď na nich zabudla lokálna spoločnosť, ktorá sa mala postarať o výzdobu, stolovanie, jedlo či jedlo. Spoločne so 150 hosťami vrátane tých slovenských stáli pred prázdnou budovou. Nakoniec podľa Mariánových slov všetko relatívne zachránili a pripravili v priebehu hodiny nezabudnuteľnú svadbu. Nastal ale čas teraz odbočiť od pekných momentov a pozrieť sa na to, aké výzvy a prekážky musel v podnikaní prekonať.

Zanya Coffee hora Vietnam
Marián Takáč

Pestovanie a spracovanie nie je pre každého

„Povedal by som, že najťažšie je práve zmeniť zaužívané zvyky. Zo začiatku bola rodina Lim skeptická voči nejakým inováciám, technológiám a nebolo jednoduché presvedčiť hlavne starých farmárov z rodiny na to, že musíme zmeniť celý systém.“ Problém taktiež bolo, že v ich oblasti za posledných 5 rokov vyrástli vily a malé mestečko.

Tým sa samozrejme na trhu zdvihli aj ceny pozemkov a pre domácich nemalo zmysel pestovať kávu pokiaľ vy ju predávali len za pár drobných ako komoditnú produkciu. Celej rodine a jej najbližšiemu okoliu však ukázal, že sa to dá robiť aj inak – aby si z koláča zobral každý svoj zaslúžený kúsok – čo viedlo Mariána spoločne s jeho vietnamskou rodinou k veľkým zmenám. Klásť dôraz skôr na kvalitu, ktorá taktiež určuje cenu na trhu.

spracovanie kávy Zanya
Marián Takáč
Biznis ohrozujú zmeny klímy a škodcovia

Klimatické zmeny a škodcovia sú obrovské problémy dnešného sveta pri produkcii kávy a špeciálne prognózy arabiky nevyzerajú do budúcna veľmi ružovo. Z toho dôvodu je teraz hlavným predmetom výskumu práve vytváranie rôznych tzv. hybridných odrôd, ktoré sú odolnejšie voči chrobákom (borer beetle/broca), hrdzavým listom, ale aj voči obdobiam sucha či prívalových dažďov.

„Našou výhodou je, že tunajšia odroda catimor má pomerne tuhý korienok a stačí poctivé štepenie, výroba vlastného kompostu a bežná starostlivosť o farmu. Samozrejme sa vždy nájde percento napadnutých zŕn chrobákmi, ale tie sú následne vyradené a selektované von z výberovej kávy. Zároveň táto oblasť pod 2167 m.n.m. vysokou horou ma priam ideálne klimatické podmienky a pôdu.“

Zanya Coffee hora Vietnam
Marián Takáč

Kvalita kávy Zanya musí byť konkurencieschopná

Kvalita bola vždy prioritou farmy Zanya. Už zo začiatku bolo Mariánovi jasno, že komoditnej produkcie je vo Vietname neúrekom a že už samotné produkcia arabiky je iba veľmi malým percentom (3 – 5 %). Sústredili sa preto na tzv. specialty coffee, aby sa odlíšili od ostatných, keďže to bolo vo Vietname niečo úplne nové. Za veľké plus považuje aj fakt, že cudzinci majú trocha iný cit pre detail a keď to spojili s vietnamskou pracovitosťou, vytvorili veľmi silný tím.

„Nie sme iba producentom, ale zároveň našu kávu aj pražíme a ochutnávame. Snažíme sa získať perspektívu aj v porovnaní s inými producentskými krajinami a ochutnávať kávu z celého sveta. Sledujeme inovácie a trendy, aby sme sa mohli zlepšovať a neustále napredovať.“ Dodáva, že obrovskou výhodou je, že bežný farmár kávy sa nedokáže dostať priamo k pražiarovi na druhom konci sveta často kvôli jazykovej bariére.

To však Mariánovi veľkú hlavu robiť nemusí. Tento rok dokonca urobili veľký krok vpred pri zavedení novej výrobnej linky, ktorá by mala uľahčiť spracovanie, tým, že pomôže v optickej selekcii a umývaní čerešní, čo predtým robili ručne. Okrem toho integrovali do procesu výroby aj modernú pražičku, mašinku na vylupovanie zŕn z čerešní a traktor.

Marián Takáč

Po skončení sezóny ja ešte na pláne ďalšia nová linka na triedenie samotných zelených zŕn: „Som veľký fanúšik novej technológie, takže sa neustále zlepšovať efektivitu z roka na rok a kvalitu samotného produktu.“

Do budúcna by radi ukázali ľudom, že Vietnam už nemusí byť známy iba masovou produkciou, ale práve aj kvalitnou výberovou kávou. Tento rok dokonca Marián prišiel po 7 rokoch na Slovensko, kde sa stretáva s ľuďmi z biznisu a navzájom sa inšpirujú. Pevne tak dúfa, že do budúcna dokáže do Vietnamu dostať viac záujemcov o kávový biznis, ktorý môže byť úspešný a Marián Takáč so značkou Zanya je tomu dôkazom.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.