Kopi Luwak – kvalita, ktorá sa zmenila na týranie nevinných zvierat ľudským zásahom

Kopi Luwak. Veľa z vás o tomto pojme už pravdepodobne počulo a tento mýtus sa svetom kávy šíri už dlhé desaťročia. Ak sa zahladíme do minulosti, kedy bola zrnková káva skôr mýtom ako prostriedkom na predaj, dostaneme sa na samotný počiatok tohto typu kávy. 

Mýty o jeho kvalite a pôvode nás neklamú. Klame nás niekto iný. Dnešní predajcovia, ktorí sa na nevinných cicavcoch snažia zarobiť nemalé peniaze. Kde sa stratil význam tejto kávy, a prečo je z nej v dnešných dňoch už len nekvalitný fám na oblbovanie ľudí? Aj to všetko nájdeš v dnešnom článku, v ktorom sme sa rozhodli preskúmať legendárnu cibetkovú kávu. Príjemné čítanie.


Legenda o Kopi Luwak vraví… 

Tuto kávu sa podarilo objaviť v Indonézii, ktorá bola v tom čase holandskou kolóniou. Počas tohto krutého obdobia pre ázijský ľud bolo zoskupovaných nespočetne veľa poľnohospodárov, ktorí museli pracovať na rozsiahlych plantážach. Aby toho nebolo málo, kradnutie kávových zŕn z ich vlastnej pôdy bolo prísne trestané a všetko museli odovzdať svojim novým “pánom”. 

Kopi Luwak
Zdroj: vitalia.cz

Prečo bol šálka kávy Kopi Luwak lepším ako všetky ostatné?

Na túto otázku existuje jednoduchá odpoveď, ktorá sa skladá z dvoch častí. Prvou z nich je selektívne vyberane kávových čerešní. Čo si máme pod tým predstaviť? Cibetka ázijská je mačkovitý cicavec, ktorý si v tom období žil vo voľnej prírode. Bez zbytočných zásahov ľudí sa tieto tvory stravovali v prírode, kde preferovali práve kávové čerešne

No a teraz si predstavte vašu situáciu. Idete niekam na zber jahôd a tiež si nebudete do košíka hádzať hnilé kusy ovocia, ale dáte prednosť len tým najlepším. Takto isto to bolo aj v tomto prípade a cibetka svoj žalúdok nakŕmila len tými najlepšími kávovými čerešňami. Neskôr boli strávené a následne vyslané do sveta, kde sa o zbytok postarali ľudia. 

Druhou časťou je to, čo sa udialo v žalúdku cibetky. Ako som už spomínal, kávové čerešne ostali nepoškodené a dôkladným “praním” spečatili svoju kvalitu. Všetky nepotrebné kúsky na tomto ovocí sa počas trávenia odštiepia žalúdočnými enzýmami, takže vo finálnej fáze ostane len čistý výsledok – ak by sme ponechali ovocnú dužinu alebo sliz, dočkáme sa k nechcenej fermentácii alebo vzniku plesne počas sušenia. Takéto niečo bolo v 19.storočí bežným problémom, ktorému sa všetci výrobcovia postupom času začali vyvarovať.    

Výroba tejto kávy nie je žiadnym tajomstvom – dobre spracované zrelé kávové čerešne. Tento proces bol istotou a káva chutila lepšie ako to, čo mohli ľudia piť v tých časoch. No ako sa tento mýtus zmenil ubiehaním pribúdajúcich rokov? Čítaj nižšie a krutá pravda ťa neminie. 


Káva, ktorá stratila svoje čaro ľudským zásahom 

Kopi Luwak bola kvalitnou kávou ešte v období, kedy nebola káva až tak “pochopená”. Ak by sme chceli porovnať  výrobu vtedy a dnes, nejeden z nás nechápavo pokrúti hlavou. Kam sa podela mágia, ktorú so sebou táto káva prinášala? Odniesli si ju ľudia, ktorých túžba po peniazoch zničila životy tisíckam nevinných cibetiek. 

Z minulosti sa teda presúvame do prítomnosti, kedy je problém s Kopi Luwak veľmi rozšírenou témou. Je vôbec zázrak, že na svetovom trhu stále existuje táto káva. Prečo? Viac ako 80% všetkej cibetkovej kávy, ktorú si dnes môžete zakúpiť, je len obyčajným podvodom. Káva je falošná a častokrát sa stáva, že okolo cibetky ani len neprešla. Nie to ešte cez tráviaci systém tohto cicavca. Ak sa vám to však podarí a zavítate do oficiálnych obchodov s Kopi Luwak… ochutnáte len to, čo pre Cibetku ázijskú predstavuje chvíle utrpenia. 

Niečo málo o cibetkách

Cibetka je malé zviera, ktoré nepotrebuje jesť príliš často a jej chuť do jedna je malá. Ak potrebuje nasýtiť svoj žalúdok, vyhľadá kávové zrná a skonzumuje ich takým spôsobom, aký môžete vidieť vyššie v článku. Sú to nočné tvory, ktoré žijú osamelým životom v dažďových pralesoch. Takéto niečo sa však stalo pre cibetky minulosťou a dnes ich bohužiaľ ľudstvo zneužíva vo svoj prospech.

Zvieratá sa umiestňujú do klietok, kde sú nasilu kŕmené kávovými zrnami. To znamená, že cibetka si pod tlakom ľudstva nevyberie to, čo v prírode, ale len to, čo jej poskytnú ľudia. V tomto prípade sa bavíme o všetkých kávových zrnách, ktoré s históriou Kopi Luwak nemajú nič spoločné. Inak napísané, zbytočné týranie zvierat a udržiavanie ich v zajatí. Takáto vyprodukovaná káva sa medzi cibetkovú kávu zaradiť nedá a chuťovo spadá do kategórie obyčajných káv.

Kopi Luwak
Zdroj: thesun.co.uk

Ako Cibetka ázijská prežíva v krutých podmienkach? 

Nie je ľahké o tom písať, ale servítku pred ústa si zaručene nedám. Ak uväznite takéto zvera, začne trpieť stresom. Dôvodom je ich umiestnenie vedľa iných cibetiek. V prírode žijú samostatne a prítomnosť “kolegov” môže viesť k fatálnym následkom. Zvieratá medzi sebou často krát bojujú, hryzú si do nôh a trpia rôznymi zdravotnými problémami, za ktoré môže rozšírená infekcia v ich tele. A takéto niečo sa bohužiaľ končí smrťou pre nevinného cicavca, ktorý ani len netuší o aký nechutný biznis sa jedná. 

Príde vám to ako spravodlivosť? Pre mňa určite nie a tento druh kávy by som navždy odstránil a zakopal hlboko pod zem. Pôvod by mal ostať tam, kde ho ľudia objavili a Kopi Luwak by sa tým zaradil už len medzi legendy. V dnešnej dobe to je totižto len značka, na ktorej by chcel každý jeden zarobiť. A samozrejme, že sa to predajcom stále darí. Ľudia sú hlúpi a aj dnes dokážu naletieť manipulatívnemu marketingu. Vyhodiť za kávu 3200 dolárov/kilo? Choré.

A ešte jedna vec na záver. Ak ste niekedy zakúpili cibetkovú kávu na internete alebo v nejakej kamennej predajni, gratulujem. Pravdepodobne ste sa stali obeťou podvodu a vašich 50 eur za pár gramov tejto kávy môžete porovnať s obyčajnou zalievanou kávou. Na zdravie.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.