fbpx

Spracovanie kávy – časť druhá


Mokré spracovanie kávy alebo bude celý proces sladký ako med?

V dnešnej dobe pije kávu snáď každý. Od domácej zalievaj, cez ľadovú kávu z obchodu, až po chutné espresso z kaviarne. Ľudia majú na výber z obrovského výberu a vo svete kávy je stále čo objavovať. V minulom článku ste si mohli prečítať ako prebieha suché spracovanie kávy a dnes sa posunieme do známejších končín.

Druhou metódou je mokré spracovanie a väčšina kávy, ktorú vypijeme v bežnom živote, je spracovaná práve týmto spoľahlivejším spôsobom. Vyprodukuje sa totižto väčšia acidita, čo vždy značí väčší úspech. Okrem hlavnej témy dnešného článku si preberieme aj iné zaujímavosti zo spracovania kávy, o ktorých ste možno netušili. Viete ako sa spracováva káva v krajinách ako je Keňa, Brazília alebo Sumatra? Ak nie, čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.


Základom je kvalita, pri ktorej nesmie chýbať voda 

Celý proces sa začína klasickým postupom, zozbieraním kávových zŕn. Tie následne, pokým sú čerstvé, zasielame ďalej, kde sa “pulping machine” postará o všetko potrebné. Bezpečne sa odstráni vonkajšia vrstva, pričom sa nám buničina (nazývaná aj ako sliz) stále drží vo vnútri. Semená pokryté slizom potom namočíme do vody a začína pretrepávanie, ktoré povzbudí vypadávanie buničiny. Ak sú dané kroky dodržiavané správne, kávové zrno je pripravené na proces kvasenia. 

spracovanie kávy
Zdroj: baristainstitute

Všetky semená následne usadíme do vody a začína to, čo nikto nemá rád. Čakanie. Doba trvania sa môže zakaždým líšiť. Niekoľko hodín alebo si budeme musieť počkať pár dní? Všetko závisí od klimatických podmienok, kde kávu spracovávame. Dôležitým aspektom sú aj použité zariadenia a preferencie výrobcu.  

Ako posledné, kávové zrná dôkladne opláchneme a následne ich sušíme. Na výber máme sušenie vonku v prirodzenom prostredí alebo si vyberieme mechanickú sušičku. Aj pri tejto fáze závisí dĺžka čakania na klimatických podmienkach a použitom zariadení. Na konci celého príbehu si však môže každý vychutnať svoj vlastný výrobok, ktorý neskôr zalejeme vodou a vypijeme do dna. Preto si pri spracované kávy dávajte obrovský pozor a nikdy nepodceňujte kávové zrná. Tie sa vám za vašu „nedôveru“ môžu odvďačiť zlou chuťou, ktorá našu ústnu dutinu vôbec nepoteší. 


Potrpíte si? Ak áno, pri spracovaní kávy môžete použiť aj lúpanie a pocítiť arómu medu 

Niekoľko krajín produkujúcich kávu používa idiosynkratické metódy spracovania, ktoré dokážu zadefinovať profil kávy. Medzi takéto krajiny patrí bezpochyby aj Keňa. Tá necháva svoje kávové zrná v ústraní dlhšiu dobu a fermentácia môže trvať niekoľko dní, týždňov, až mesiac. Táto metóda priamo prispieva ku acidite, ktorá je charakteristickým znakom najlepších káv v krajine.    

Napríklad taká Brazília je známa hlavne vďaka prírodným metódam, ktoré sa zaraďujú niekde medzi suché a mokré spracovanie. Vonkajšiu vrstvu odstránime klasickým spôsobom ako pri mokrom spracovaní, avšak namiesto namáčania kávových zŕn do vody ich dáme rovno sušiť a sliz nám tým pádom ostane stále pripojený k jadru.

Výsledkom je káva s nízkou aciditou, ktorú ocení nejeden kávový gurmán. Káva totižto prenesie svoju chuť z kyslej na sladkú, pripomínajúcu med. Takýto proces si výrobcovia veľmi rýchlo obľúbili a čoskoro tento typ kávy nájdete aj u nás.


Ako prebieha spracovanie kávy v iných krajinách?

spracovanie kávy
Zdroj: coffeedive

O zvláštnom spracovaní kávy by nám mohli rozprávať obyvatelia na ostrove Sumatra, ktorých metóda je naozaj unikátna. Po celom svete ju poznáme pod názvom Giling Basah a jedná sa o takzvané mokré lúpanie, ktoré prispieva k lepšej prirodzenej chuti a nižšej úrovni acidity

Podobne ako pri predošlých spracovaniach, odstránime vonkajšiu vrstvu a zrno dáme sušiť. Doba sušenia trvá najviac jeden až dva dni. Všetko ostatné sa odstráni potom ako kávové zrno nadobudne vysokú hladinu vlhkosti. Káva spracovaná týmto spôsobom absorbuje „vlastnosti zeme”, čím sa na našich jazykoch rozprestrie veľmi zaujímavá chuť s prenikavou arómou. 


Treba si zapamätať jeden podstatný fakt. Káva nie je obyčajná vec. Je to ovocie, ktoré potrebuje dôkladnú manipuláciu k tomu, aby sme sa dostali do samotného finále. Tam na nás čaká nápoj, ktorý tak všetci milujeme a stretávame sa s ním každý jeden deň. Kedy sa tu však stretneme opäť mi je otázne, ale jedno je isté. Spracovanie kávy máme úspešne za sebou a vidíme sa nabudúce pri ďalších zaujímavostiach zo sveta kávy… 


Zdieľaj

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Nákupný košík

0

Žiadne produkty v košíku.