fbpx

Cappuccino – výnimočný nápoj v kombinácii espressa a mlieka s lahodnou chuťou | Ready After Coffee


 

Ak sa radíte medzi tých, ktorý si svoju kávovú rutinu radi obohatia o niečo kreatívne, jeden z najobľúbenejších talianskych nápojov v kávovej komunite by na vašom zozname nemal chýbať. Cappuccino je jednoznačne pochúťkou v každej nálade či počasí, a mnohí ho nezameniteľne milujú. Niet sa čomu diviť, tento výnimočný nápoj patrí aj v našej pražiarni na popredné miesta a preto sme sa rozhodli vás s ním v dnešnom podrobnejšom článku lepšie oboznámiť.

Na začiatku našej cesty však ešte na malý moment zavítame na samotný počiatok cappuccina a nazrieme do jeho krátkej histórie. Nevídaný kávový trend začali pôvodne od roku 1700 šíriť naprieč Európou Rakúšania z ich nápojom, ktorému dali pomenovanie Kapuziner. Skladal sa z kávy, šľahačky a korenia, no takýto výtvor sa za plnohodnotné cappuccino považovať nedal. 

Za skutočný prelom považujeme až 30. roky 20. storočia, kedy sa nápoj v kombinácii kvalitného espressa a mlieka dostal za hranice Talianska. Odtiaľ sa rozšíril do Rakúska, kde obyvatelia Viedne veľmi rýchlo zistili, že ich Kapuziner na originálnu taliansku verziu nestačí. Chuťou a arómou bola úplne odlišná, ale o tom, ako aj o veľa iných zaujímavostiach o príprave cappuccina, sa dočítate nižšie. Poďme na to.

Ako spoznáte pravé cappuccino?

Pokiaľ chcete dopriať vašim zmyslom skutočné pomazanie, dokonalo k tomu poslúži dobre pripravené cappuccino. Nájdete ho v ponuke každej kaviarne, pretože je veľmi obľúbené a žiadané. Jeho základom je espresso, našľahané mlieko a krémová pena na povrchu. Vo väčšine dobrých kaviarňach ho vo veľa prípadoch dostanete aj s krásnym obrázkom (technika latte art) na povrchu krémy, čo celému efektu dodá výnimočnosť.

Konzistencia cappuccina musí byť vždy príjemná na pitie. Ideálna teplota by sa mala pohybovať kolo 60 °C. Čo sa týka lahodnej peny na povrchu, ideálne je zarovnaná s okrajom šálky. Pena by mala byť krásne lesklá a smotanová, bez veľkých bubliniek a maximálne 1 cm vysoká. Pre lepší gastronomický zážitok sa taktiež odporúča cappuccino pripravovať v špeciálnej cappuccinovej šálke, ktorá má veľkosť 150 – 180 ml. No aj v tomto prípade platí zlaté pravidlo – sto ľudí, sto chutí – takže preferovanú veľkosť už necháme na vás.

 

Chuť a aróma

Kvalitne pripravené cappuccino má neuveriteľnú chuť a textúru, ktorú sprevádza výrazná kávová chuť a trochu sladkých tónov spôsobených laktózovým cukrom v mlieku. Vo veľa prípadoch si ho ešte dochutíme klasickým cukrom alebo doň pridáme ochutené sirupy. Aby bol tento nápoj naozaj skvelý, vyžaduje si aj trochu zručností, ktoré sa však viete jednoducho naučiť a nemusíte byť ani profesionálny barista. 

 

Bez mlieka to nepôjde!

Pre ľahšie šľahanie peny je veľmi dôležité, aké mlieko si zvolíte. Odporúčame použiť plnotučné mlieko, ktoré vám uľahčí šľahanie a zároveň pozitívne ovplyvní výslednú chuť. Mlieko si treba pripraviť dobre vychladené, ale nič nepokazíte ani vtedy, ak ho na chvíľu vložíte do mikrovlnnej rúry. No treba si zapamätať, že čím je mlieko studenšie, tým lepšie ho viete vyšľahať. Vďaka tomu sa dočkáte krajšej a jemnejšej peny. Počas procesu šľahania sú dôležité hlavne bielkoviny, pretože vďaka ním viete penu vyšľahať. Nezabúdame ani na tuky, ktoré držia penu pekne pokope. 

Je možné našľahať aj polotučné a nízkotučné mlieko? Samozrejme, že áno. No výsledný nápoj nebude tak dobrý. Často chutí vodovo a nie je ani tak krémový. Čo je však najdôležitejšie, pri takýchto druhoch mlieka sa z povrchu cappuccina rýchlo vytratí pena. Z nízkotučného mlieka dokonca pena dokáže zmiznúť tak rýchlo, že by ste ho ani len nestihli zaniesť zákazníkovi. 

V posledných rokoch sa do popredia taktiež dostávajú rôzne alternatívne mlieka. Ak ste alergický na laktózu, dobrú skúsenosť zažijete aj pri mlieku bez laktózy. Viete ho veľmi jednoducho vyšľahať a výsledná chuť je dostatočne sladká. Dovolím si napísať, že má dokonca o niečo lepšiu konzistenciu ako klasické mlieko. Celkom dobre našľaháte aj sójové mlieko, no s ním už toho veľa nenakreslíte. Na záver tu máme ešte mandľové alebo ovsené mlieko, ktoré taktiež vyšľaháte, ale pena stráca na kvalite a vytvárajú sa na nej bublinky.

 

Výber správnej kanvičky

Na to, aby ste správne našľahali mlieko, musíte mať po ruke správnu kanvičku. Aj kanvičky totižto ovplyvňujú výsledný nápoj. Preto odporúčame používať výhradne len kovové kanvičky. V obchodoch sa môžete stretnúť s rôznymi teflónovými druhmi, ktoré sa po použitý ľahšie umývajú a nevidieť na nich otlačky prstov, ako ani ja tých kovových.

Naše odporúčania: Pri každej kanvičke sa mlieko nalieva zhruba do polovice. Ak nalejete mlieka málo, nikdy poriadnu penu nevyšľaháte a pripravte sa na obrovský počet bubliniek. V prípade, že do kanvičky nalejete moc mlieka, neostane žiadny priestor na vytvorenie peny.

A čo s prebytočným mliekom? Akonáhle mlieko vyšľaháte, druhýkrát je už nepoužiteľné – spotrebujú sa v ňom tuky a bielkoviny. Naviac je preriedené horkou parou a ďalšie šľahanie z použitého mlieka ide oveľa horšie. Pena stráca na kvalite a preto by ste mali prebytočné mlieko jednoducho vypiť, prípadne ho použiť pri príprave čokolády alebo iných nápojov z mlieka.

 

Ako našľahať mlieko?

Ak už máte vybranú kanvičku, nastal čas na vytvorenie kvalitnej peny za pomoci domáceho kávovaru. Tento proces nie je úplná prechádzka rúžovou záhradou, ale po dodržaní niekoľkých základných pravidiel sa to naučíte.

  1. Studené mlieko nalejte do kanvičky.
  2. Mlieko napeníte na tryske kávovaru. Pred každým použitím trysky s horkou parou trysku prepúšťate na prázdno smerom ku kávovaru. Odstránite z nej nečistoty a skondenzovanú vodu.
  3. Trysku zdvihnite úplne nahor, že už to viac nejde. Kanvičku na pevno zaprite po trysku až po “ústa” kanvičky.
  4. Kanvičku natočte trochu na stranu, aby tryska smerovala približne 1 cm od okraja – tak sa po spustení pary začne tvoriť vír. Špičku trysky potom ponorte trochu pod povrch hladiny mlieka.
  5. Paru pustite úplne naplno a začnite šľahať. Na začiatku je dôležité, aby bolo počuť silné praskanie. Tvoria sa tým veľké bublinky, ale žiadny strach. Tie veľmi rýchlo zmiznú a vymenia ich menšie bublinky.
  6. Rukou na kanvičke kontrolujte teplotu napeneného mlieka. Akonáhle začne páliť tak, že na nej nedokážete udržať ruku, dosiahli ste požadovanej teploty 60 °C. Paru ihneď vypnite. Ak by ste nechali mlieko peniť o niečo dlhšie, vytvoríte tým len obrovské bubliny a mlieko pripálite.

Naše odporúčania: Akonáhle máte v mlieku bublinky, kanvičku klepnite o stôl a z peny sa odstránia väčšie bublinky. Ďalšie klepnutie už nie je potrebné.

 

Príprava cappuccina

Nalejte si mlieko do kanvičky, ale ešte ho nešľahajte. Najskôr si pripravte espresso – o ktorom sme vás informovali v tomto článku – do predom nahriateho pohára a až potom začnite šľahať mlieko podľa vyššie opísaných krokov. Ešte predtým, ako začnete nalievať našľahané mlieko do espressa, malé množstvo odlejte z kanvičky na stranu. Prvá časť mlieka má totižto vždy hustejšiu konzistenciu a mohlo by vám vytvoriť na povrchu biely fľak.

Potom nalejte mlieko pomaly a z výšky niekoľkých cm nad hrnčekom priamo do stredu espressa. Hladina kávy s mliekom začne stúpať smerom nahor. Zhruba v polovici plného šálku, priblížte kanvičku bližšie a jemne ju nakloňte. Tím natečie do kávy viac peny. Ak ste zvládli aj tento krok, cappuccino máte hotové a môžete vychutnávať

 

Skúšali ste to cez French Press? 

Nemáte po ruke ani kanvičku, ani domáci kávovar a chceli by ste si doma urobiť cappuccino? Máme pre vás jeden skvelý tip, ku ktorému vám postačí aj French Press. Najklasickejší a najjednoduchší alternatívny spôsob prípravy kávy to taktiež dokáže a nie je to vôbec náročné: 

  1. Cez French Press si urobte espresso a nalejte do predom zohriatej šálky. Ak si chcete pridať cukor, urobte to teraz a zamiešajte.
  2. Ak pripravujete dve cappuccina, do 3 dcl pohára si nalejte ľubovoľné mlieko. Pri jednom postačí aj polovica pohára.
  3. Dôkladne vyčistite French Press od zvyšku pomletých zŕn a následne do neho nalejte mlieko.
  4. Chyťte páčku a pumpujte na doraz približne 5-krát, až pokým sa nezačne tvoriť pena.
  5. Prvotné, ešte v celku riedke, mlieko nalejte po 2 cm od okraja. Nemiešajte. 
  6. Opäť pumpujte French Press niekoľko krát, až sa vytvorí hustá pena. Tú pomaly od stredu dolejte do cappuccina.
  7. Nápoj je tým pádom hotový a môžete podávať.

French Press nájdete aj v našej ponuke v dvoch druhoch:


 

To by bolo pre dnešok všetko a pevne veríme, že ste sa dnes naučili o espresse všetko potrebné. Naučili sme sa ho rozpoznávať, pripraviť a už neostáva nič iné ako vychutnávať. Naša nová rubrika však ani zďaleka nekončí a v budúcom článku si podrobnejšie rozoberieme milované latte, ktoré má s cappuccinom veľa spoločného. Ste zvedavý čo? Stačí sledovať náš Blog aj naďalej, kde pre vás vždy pripravujeme to najlepšie zo sveta kávy. Na zdravie.

Zdieľaj

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Nákupný košík

0

Žiadne produkty v košíku.