FRENCH PRESS: Najjednoduchšia alternatívna prípravy kávy | Návod od READY AFTER


Trend, ktorý sa za posledné roky dostal do povedomia širokej verejnosti. Alternatívna príprava kávy je niečo, čo sme pred niekoľkými dekádami ešte nepoznali. Chutné espresso bolo vo väčšine prípadoch podávané len v kaviarňach a doma bola favoritom číslo jedna obyčajná zalievaná káva. No viete si to predstaviť dnes? Instantná šálka nekvalitnej kávy s cukrom a mliekom? Aj vďaka modernej dobe a veľkej popularite kávy po celom svete takáto „metóda prípravy domácej kávy“ zanikla a do popredia sa dostali nové, oveľa zaujímavejšie alternatívne prípravy, ktorým bude venovaná naša nová rubrika ‚Z pohodlia domova‘ a zoberieme vás na menší výlet Európou. Kam to bude? Na začiatok si predstavíme najjednoduchšiu metódu, mimoriadne obľúbený a preferovaný FRENCH PRESS.

Poďme sa teda pozrieť na šikovné varné zariadenie, ktoré je nepochybne najviac používanou alternatívnou prípravou kávy v každej domácnosti. A síce to už dávno nie je až taká neznáma metóda ako tomu bolo v minulosti, poznáte jej počiatok? Kto vlastne túto metódu vynašiel? To a ešte veľa viac, od prípravy po chuť, sa dočítate nižšie.

Odkiaľ pochádza French Press?

Už podľa názvu je jasné, že zavítame do Francúzska. Za vynálezcu sa však považujú aj Taliani. Prečo? Aby sme pochopili, kto je skutočným stvoriteľom French Pressu, musíme si odhaliť jeden dávny príbeh z minulosti. Podľa známej legendy z 50. rokov 19. storočia to bol práve Francúz, ktorý si pred každodennou prechádzkou pripravoval kávu v kanvici na otvorenom ohni. No ako si preváral vodu, uvedomil si, že zabudol pridať kávovú zmes. Keď ju tam vložil, reakciou bolo vystúpenie kávovej usadeniny na povrch.

Keďže malo ísť o jeho poslednú dávku kávy, chcel ju za každú cenu zachrániť a od talianskeho obchodníka si zakúpil kovové sitko. Pomocou tyče následne pretlačil sitko nadol spolu s kávovou zmesou a samotný výsledok ho nesmierne nadchol. Káva nechutila vôbec zle a ukázala sa byť dokonca tou najlepšou, akú kedy pil. Rovnako reagoval aj taliansky obchodník a bitka o pôvodný patent French Pressu bola na svete.

Zatiaľ čo Francúzi začali šíriť novú alternatívnu prípravy kávy na domácej pôde, taliansky obchodník utekal do rodnej zeme v snahe presadiť tu istú metódu na Apeninskom polostrove. A práve patent ako ho poznáme dnes pochádza od Talianov, aj keď s myšlienkou pôvodne prišli Francúzi. Takže kto je skutočným vlastníkom? To sa pravdepodobne už nikdy nedozvieme a názor si môžete urobiť sami.

Prečo je káva z French Pressu tak skvelá?

Káva sa extrahuje v horúcej vode, nie vriacej. Tým pádom neničí jej cenné oleje ani drobné aromatické čiastočky. Voda má čas preniknúť do bunkovej štruktúry mletej kávy a vytiahne z nej to najlepšie bez nadmernej horkosti. Z toho dôvodu sa do popredia dostane plná chuť a krémová štruktúra kávy. Vo všeobecnosti je taktiež známe, že niektoré druhy kávy chutia lepšie z French Pressu a my s týmto tvrdením súhlasíme.

Ako každá alternatívna príprava kávy, French Press so sebou prináša veľa výhod. Nepotrebujete žiadny drahý prístroj, ktorý zaberá zbytočne veľa miesta. Skvelo sa hodí k výberovej káve bez akýchkoľvek obáv zo straty chuti alebo arómy. Je taktiež ideálnym partnerom na doma alebo do práce. V skratke, hodí sa kdekoľvek, kde máte prístup k horúcej vode a zaručene nikdy nesklame.

Náš tip: Jedinou nevýhodou French Pressu môže byť nedokonalá filtrácia. V šálke totiž vo väčšine prípadoch ostanú kúsky kávovej zmesi. Ako tomu aspoň čiastočne predísť? Nastavte si mlynček na stredné až stredne hrubé mletie.

Jednoduchá príprava:

Kvalitná zrnková káva je základ prípravy dobrého French Pressu

Pripravte si nahrubo namletú kávu v množstve, ktoré zodpovedá objemu nádoby

Zalejte kávu horúcou vodou.

Nechajte kávu extrahovať približne 3 až 4 minúty.

Nádobu s kávou ešte raz zamiešajte.

Pomaly stlačte a preceďte výslednú kávu od usadeniny.

Počkajte ešte približne 2 minúty pre úplné nadobudnutie chuti a arómy.

Podávajte a vypite čo najskôr, pokým je káva ešte teplá.  

Ako vytiahnuť z French Pressu najlepšiu chuť kávy?

Všetko sa dá doladiť do dokonalosti, rovnako aj táto výnimočná alternatívna príprava kávy. Je chuť moc horká? Nameľte zrnká o niečo hrubšie a pridajte viac vody. Ak je chuť nevýrazná, nameľte zrnká jemnejšie a pridajte ich o niečo viac. Alebo skôr cítite pachuť, ktorá vám nevyhovuje? V tomto prípade za to môže zloženie vody z kohútika. Skúste namiesto toho použiť balenú vodu. Predsa len, 98 % vašej kávy tvorí voda a ani tento parameter by sa nemal v žiadnom prípade zanedbať.

A čo tak chutné cappuccino?

Nemáte po ruke ani kanvičku, ani domáci kávovar a chceli by ste si doma urobiť cappuccino? Máme pre vás jeden skvelý tip, ku ktorému vám postačí aj French Press:

Cez French Press si urobte espresso a nalejte ho do predom zohriatej šálky. Ak chcete pridať cukor, urobte to teraz a zamiešajte.

Ak pripravujete dve cappuccina, 3 dcl pohár zalejte do polovice ľubovoľným mliekom. Pri jednom postačí aj štvrtina pohára.

Dôkladne vyčistite French Press od zvyšku pomletých zŕn a následne do neho nalejte mlieko.

Chyťte páčku a pumpujte na doraz približne 5-krát, až pokým sa nezačne tvoriť pena.

Prvotné, ešte v celku riedke, mlieko nalejte po 2 cm od okraja. Nemiešajte. 

Opäť pumpujte French Press niekoľko krát, až sa vytvorí hustá pena. Tú pomaly od stredu dolejte do cappuccina.

Nápoj je tým pádom hotový a môžete podávať.

French Press nájdete aj v našej ponuke

Stále váhate nad kúpou French Pressu? Nemusíte. Táto metóda sa nikdy nestratí a využitie nájde v každej domácnosti. Ak totiž túžite po nezabudnuteľnej a očakávanej chuti kávy, práve French Press vás s ňou lepšie zoznámi zo všetkých uhlov a objavíte rôzne chuťové profily, ktoré pri iných alternatívnych prípravách kávy nenájdete. Stačí si ho objednať a verte nám, že tento kávový vynález začne vašu dlhú cestu pri experimentovaní s rôznymi alternatívnymi prípravami kávy.


To by bolo pre dnešok všetko a pevne veríme, že ste sa dnes dozvedeli o French Presse všetko potrebné. Naučili sme sa o jeho histórii, príprave a už neostáva nič iné ako to vyskúšať. Naša nová rubrika ‚Z pohodlia domova“ však ani zďaleka nekončí a v budúcom článku si podrobnejšie rozoberieme inú alternatívnu prípravu kávy. Ktorá to bude? Stačí sledovať náš Blog aj naďalej, kde pre vás vždy pripravujeme to najlepšie zo sveta kávy. Na zdravie. 

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.