Filtrovaná káva: Najstaršia, no zároveň stále najviac populárna metóda prípravy kávy na svete


Filtrovaná káva patrí medzi najstaršie a najjednoduchšie spôsoby prípravy kávy. Počiatky tejto metódy možno vystopovať na začiatku 20. storočia v Nemecku, kedy prišli na svetlo prvé papierové filtre a nahradili tým vtedajšie bavlnené filtre. Za objaviteľa sa vo všeobecnosti považuje Melitte Bentzová, ktorá započala dlhoročnú púť papierových filtrov a ich popularita si stále drží prvenstvo až do dnešných dní. Táto metóda predstavuje približne 80 % svetovej spotreby kávy a stále patrí medzi najpoužívanejšie, najznámejšie a najvyhľadávanejšie na svete. 

V Európe je tento druh prípravy kávy vysoko cenením, zatiaľ čo a v Spojených štátoch sa radí medzi štandard do takej mieri, až sa stal charakteristickým znakom amerického životného štýlu. A hoci filtrovaná káva nie je ani zďaleka súčasťou talianskej kultúry, Taliani sa učia čoraz viac oceňovať filtrovanú kávu, ktorá si to za svoju chuť jednoducho zaslúži. Prečo je tomu tak? V čom spočíva jej popularita a akú chuť so sebou filtrovaná káva prináša? Stačí pokračovať v dnešnom článku, ktorý sme venovali práve tejto výnimočnej metóde, filtrovanej káve.

Prečo je filtrovaná káva vo svete stále tou najobľúbenejšou metódou prípravy kávy?

Celá metóda spočíva na princípe pomalého odkvapkávania vody cez vrstvu pomletej kávy zasadenej do papierového filtra. Ako voda presakuje kávovou usadeninou, rozpúšťa tým všetky látky a vtiahne ich do záparu, z ktorého začne kvapkať výsledná káva.

Rastúca popularita filtrovanej kávy zaznamenala posun v spôsobe, akým miestne pražiarne pražia kávové zrná, čím sa odkláňajú od pôvodnej tmavosti bežných zŕn či espressa so svetlejším pražením. Aj to z nej robí klenot medzi kávami v modernom storočí, ktorý je stále ešte len na vzostupe a do budúcich rokov by mohla filtrovaná káva tvoriť základný pilier v kaviarňach popri klasickému espressu.  Ako si ho však správne pripraviť?

Príprava filtrovanej kávy

  • Mletie: stredné
  • Praženie: od ľahkého po stredné
  • Množstvo kávy: 7,5 – 8g
  • Teplota vody: 92 – 96°C 
  • Objem vody: 125ml
  • Tlak: gravitačná sila
  • Čas lúhovania: 4 – 6 minút

Výber mletia považujeme pri príprave kávy za kľúčové. Ideálne je preto zvoliť stredné mletie, ktoré dopomáha k pomalšej extrakcii. Káva namletá nahrubo bude v šálke chutiť veľmi slabo. Pri príliš jemnom mletí zas riskujete, že kávu pripálite, čo má za následok jej výslednú horkosť.

Naše odporúčania: Ideálny pomer kávy a vody je 60 gramov kávy na liter vody, čo znamená asi 2 čajové lyžice kávy na jednu šálku. Voda by nemala byť vriaca a ak dodržíte vyššie opísané parametre, výsledný nápoj bude mať okolo 70 °C

Jednoduchý postup:

  1. Zohrejte čerstvú vodu
  2. Vložte papierový filter
  3. Nalejte horúcu vodu do filtra
  4. Vložte kávovú usadeninu do filtra
  5. Nalejte časť horúcej vody
  6. Lyžicou jemne zatlačte kávovú usadeninu
  7. Krúživým pohybom nalejte zvyšok horúcej vody
  8. Počkajte niekoľko minút na presakovanie
  9. Po odkvapkaní záparu vyberte filter s usadeninou
  10. Nalejte kávu a podávajte

Ak máte chuť na dobrú filtrovanú kávu, skúsiť pripraviť ju môžete pomocou Hario V60, ktorý nájdete aj v našom e-shope v rôznych prevedeniach.

Rozdiely: Filtrovaná káva vs. Espresso

filtrovaná káva - espresso vs filter

Najviditeľnejšie rozdiely medzi filtrovanou kávou a espressom sú v jemnosti ich mletia a v čase varenia. Filtrovaná káva má hrubšie mletie a lúhuje sa dlhší čas pri nižšej teplote. Espresso má veľmi jemné mletie a je vystavené teplejšej vode oveľa kratší čas. Okrem toho sa káva na espresso zvyčajne praží tmavšie ako pri filtrovanej káve.

Ako tieto rozdiely ovplyvňujú spôsob, akým chutí filtrované káva a espresso? Filtrovaná káva má tendenciu produkovať čistý, sladký a jemný zápar, ktorý zvýrazňuje textúru kávy. Zvyčajne má jemnejšiu kyslosť. Naproti tomu espresso má tendenciu mať prehnanú kyslosť. Vyniknú jemnosti tela, sladkosti a dochuť. A nejde len o chuť. Filtrovaná káva je narozdiel od espressa lahšia na žalúdok, pretože neobsahuje toľko olejov, ktoré sú vytlačené tlakom v espresse. Preto ak máte občas problém s espressom, skúste tento spôsob prípravy kávy.

Pri porovnávaní filtra a espressa je tiež dôležité pozrieť sa na zariadenie používané pri príprave kávy. Každý druh kávy je možné pripraviť automaticky alebo manuálne. Pri varení filtra uprednostňujeme manuálnu prípravu. Umožní vám kontrolovať proces varenia a „získať“ zo svojich zŕn maximum. Automat vám stále poskytne skvelú filtrovanú kávu, ale s menšou kontrolou nad chuťami a vôňami kávy. V prípade espressa uprednostňujeme ručné varenie a pri správnom vykonaní môžu byť výsledky fantastické. Manuálne espresso vyžaduje veľa vedomostí a zručností. Automatické espresso sa stáva zložitým a vyžaduje veľa pokusov a omylov s nájdením správnych nastavení, čo nie je ideálne.


Ak sa niekedy v budúcnosti rozhodnete pre túto kávu, ľutovať zaručene nebudete. Niet pochýb o tom, že filtrovaná káva je skvelá a zaslúži si pozornosť nejedného milovníka kvalitnej kávy. Jej chuť a vôňa je jednoducho neuveriteľne príťažlivá, ale to nezistíte, pokým ju neokúsite. Pevne veríme, že ste si z dnešného článku odniesli nové informácie a už čoskoro si minimálne jeden šálok takejto kávy pripravíte. O všetkých našich novinkách sa môžete dozvedieť na sociálnych sieťach Facebook a Instagram, kde pravidelne pridávame nový obsah. Taktiež nezabudnite sledovať náš Blog, pretože už čoskoro sme tu s ďalším článkom. Čomu sa budeme venovať tentokrát? Nechajte sa prekvapiť a do nového roka prajeme len to najlepšie.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.