Keďže sa nám už pomaly blížia zimné mesiace, s nimi prichádzajú aj nižšie teploty a to znamená jediné… Zoberte si vašu obľúbenú deku, prekryte sa ňou a lepšie nazrite na dnešný zoznam 5 zimných kávových drinkov, ktoré sa dajú bez problémov pripraviť aj v domácom prostredí.
Na prekonanie chladu totižto niekedy nestačia len prikrývky, hrubé ponožky alebo mikiny. Telo treba zahriať aj zvnútra a preto sme si pre vás pripravili naozaj pestrý výber horúcich kávových nápojov, vďaka ktorým sa vždy udržíte zahriatými počas celej zimy.
Týchto 5 zimných kávových drinkov ťa okrem vynikajúcej chuti, aj skvelo zahrejú
Leto sa nám skončilo a nastal čas privítať to chladnejšie obdobia roka. A keďže máme väčšinu našich obľúbených kaviarní momentálne zavretých, skúšali ste si už niektoré z horúcich kávových drinkov pripraviť aj doma? V minulom článku sme venovali pozornosť letným kávovým nápojom a dnes sa bližšie pozrieme na tie zimné. Pustíme sa do toho.
Vanilla Café au Lait
- espresso pripravené z čerstvo pomletej zrnkovej kávy (ponuku našich mlynčekov nájdete TU)
- smotana do kávy
- polotučné mlieko
- 1 vanilkový struk
- cukor
Ak máte radi svoju šálku kávy vyvážene krémovú, tento kávový nápoj je pre vás ako stvorený. Vanilla Café au Lait je totiž viac ako len francúzskym názvom pre latte a vo vnútri skrýva skutočne nezabudnuteľné prvky, ktoré ocení nejeden náruživý milovník kávy.
Pri príprave tohto drinku sa ani nezapotíte, pričom stačí do malého hrnca skombinovať smotanu, mlieko a cukor. Následne vyškriabeme semiačka z vanilkového struku a pridáme ich do „mliečnej zmesi“ v hrnci, v ktorom ich podusíme na miernom ohni približne 20 minút.
Na záver, vanilkový struk vyberte a mliečnu zmes šľahajte 1 minútu. Ak si už budete myslieť, že je všetko pripravené, hrnček zalejte espressom v pomere s mliečnou zmesou 1:1. Drink je tým pádom hotový a môžete vychutnávať.
Gingerbread Latte
- espresso pripravené z čerstvo pomletej kávy
- čerstvý zázvor, ošúpaný, na tenko nakrájaný
- za lyžicu vanilkového extraktu
- za pohár horúceho mlieko
- voda
- cukor
Okrem zázvoru a vanilkového extraktu predpokladáme, že väčšina z vyššie popísaných ingrediencií sa vo vašich kuchynských poličkách nachádza. Takže po nich siahnite a príprava tohto latte sa môže začať.
Opäť všetko pripravíme v malom hrnci, v ktorom zmiešame mlieko, vodu, cukor, škoricu, zázvor a vanilku. Miešame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Potom stíšime oheň a pomaly dusíme 15 až 20 minút. Ak ste všetko zvládli, skombinujte do jednej šálky váš výtvor z hrnca, espresso, pridajte gingerbread sirup (perníkový sirup) a tento chutný kávový nápoj je konečne hotový.
TIP: Nezabudnite ozdobiť šľahačkou. Pre lepší vizuál a exotickejšiu chuť môžete posypať aj strúhaným muškátovým orieškom.
Karamelové Macchiato
- espresso pripravené z čerstvo pomletej kávy
- 3 lyžičky karamelového sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- šľahačka
- mlieko
- cukor
Vytvorenie tohto drinku trvá o niečo dlhšie, ale verte nám, že všetka táto práca bude stať za to a vaša ústna dutina bude odmenená pocitom spokojnosti hneď po prvom dúšku. Tento zimný kávový drink má jednoducho všetko: krémovosť vanilky a mlieka, sladkosť karamelu a také množstvo kávy, aby bolo všetky dokonale vyvážené.
Počas mletia nezabudnite pridať do zŕn vanilku, ktorá sa bude lúhovať počas celej prípravy. Akonáhle je káva hotová, vložte spoločne s mliekom do veľkej šálky a ohrejte v mikrovlnke.
Na záver celej prípravy nezabudnite pridať karamelový sirup a dôkladne premiešajte. Dávku cukru necháme na vás, a keď už dosiahnete požadovanú sladkosť, nápoj môžete podávať.
TIP: Nezabudnite ozdobiť šľahačkou a pokvapkať karamelom.
Pepermitová mocha
- espresso pripravené z čerstvo pomletej kávy
- 2 kvapky extraktu z mäty piepornej
- 2 veľké lyžice sirupu z horkej čokolády
- mlieko
Tak jednoduché. Štyri ingrediencie, ktoré vám spríjemnia prebúdzanie sa v chladných zimných ránach. Stačí, ak si do kávy pridáte pár kvapiek extraktu z mäty piepornej a pár lyžíc čokoládového sirupu.
Tip: Pre lepšiu a výraznejšiu chuť mäty odporúčame vynechať šľahačku a použiť odtučnené mlieko.
Mocha pre nenáročných (Poor Man’s Mocha)
- 1/2 šálky espressa pripraveného z čerstvo pomletej kávy
- 1/2 šálky horúceho kakaa
Posledné miesto na našom chutnom zozname zabral pravdepodobne najjednoduchší horúci kávový nápoj na prípravu. Ak totižto nemáte čas a prísady, žiaden problém. Na túto klasiku vám bude stačiť jedna šálka kávy a roztopená horúca čokoláda, ktorú stačí zmiešať s espressom do jedného celku. Áno, to je všetko. Prajeme dobrú chuť.
TIP: Namiesto šálky odporúčame použiť 0,5l pohár, pretože takejto dobroty nikdy nie je dosť. Mňam.
To by bolo z najlepších horúcich nápojov všetko a veríme, že ste si v nej našli váš budúci experiment. A keďže nám zima ešte len začína, stále je dostatok času vyskúšať si prípravu na vlastnej koži. Našich 5 zimných kávových drinkov vidíte vyššie, a ak v nich nájdete inšpiráciu, budeme radi.