Cascara už aj u nás! Spoznajte jej chuť, zdravotné účinky a veľa iných zaujímavostí z histórie


Každý milovník kávy by mal vedieť o stále prekvitajúcom trende, ktorý poznáme pod názvom Cascara. Nenápadný „obal“ kávového zrna je už nejaký ten čas súčasťou dnešnej modernej doby a okrem krajín ako Etiópia alebo Bolívia, ju nájdete aj u nás v Ready After.

Tá naša pochádza z fariem juhovýchodnej Ázie a verte nám, že nejde o žiaden vedľajší produkt. Sušená na slnku v Indonézii s podtitulom Bio Raw, kde sa o jej jedinečnosť dôkladne starajú, pricestovala až k nám na Slovensko a už čoskoro si ju budete môcť vyskúšať aj v domácom prostredí.

No ešte predtým, ako sa tak stane, dovoľte nám oboznámiť vás so všetkými podrobnosťami o Cascare, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Prejdeme si jej stručnú históriu, chuť, spracovanie, zdravotné účinky, prípravu a naše odporúčania. Pustíme sa do toho?

Cascara
Zdroj: eclairorganics.com

Čo je to Cascara a odkiaľ pochádza?

Ak by sme chceli nájsť pôvod tejto červenej šupky, zavítame do krajín, ktoré boli spomenuté vyššie. V Bolívii poznáme tento nápoj pod názvom Sultana, zatiaľ čo v Etiópii ho nazývajú Hashara.

S pravidelnou konzumáciou sa stretávajú aj obyvatelia Jemenu, kde dostal nápoj meno Qishr a radí sa medzi starodávne nápoje vyrábané z vody a sušenej šupky.

Samotný názov Cascara však pochádza z El Salvadoru, kde sa k nevídanému objavu dostal pestovateľ kávy a nápoj z kávovej čerešne pomenoval jednoducho podľa španielskeho slova pre šupku/škrupinu.


Rozdiel v chuti: Káva alebo čaj?

Chuť Cascary nie je konzistentná, pretože závisí výrazne od spôsobu spracovania kávovej čerešne a chuťový profil sa preto môže vždy líšiť. No budete naozaj milo prekvapení, keď zistíte, že jej chuť je sladká s ovocným nádychom. A to je zásadný rozdiel medzi kávou, ktorá sa zvyčajne spája s horkosťou.

Od kávy sa preto veľmi odlišuje a ľudstvo Cascaru zaraďuje do kategórie čajov. Ale môžeme toto zaradenie považovať za pravdivé? Odpoveď je nie. Na výrobu sa totiž nepoužívajú žiadne čajové lístky, a preto by bolo nesprávne ju kvalifikovať ako čaj.


Proces spracovania Cascary

Cascara sa získava z kávových zŕn dvomi osvedčenými spôsobmi – mokrým a suchým procesom spracovania.

Počas mokrého spracovania prechádza čerešňa strojmi, ktoré zrná „stiahnu z kože“. Na konci procesu netreba zabúdať na vyselektovanie slizu a následné vysušenie. Tento proces získavania Cascary je v porovnaní so suchou metódou jednoduchý a nenáročný.

Suché spracovanie musí totiž prebiehať veľmi opatrne, ako aj bez prítomnosti strojovej techniky. A ak si nedáte pozor, na šupke sa veľmi rýchlo môže objaviť nepríjemná pleseň.

Cascara
Zdroj: coffeesesh.com

Ako Cascara prispieva nášmu zdraviu?

Mnoho odborníkov verí, že ovocie z kávových čerešní je prospešné pre naše telo z dôvodu obsahu vysokého množstva polyfenolov (prírodné antioxidanty).

Cascara je výborným pomocníkom pre ľudí bojujúcich so slabým imunitným systémom a hladina antioxidantov nájdených vo vnútri je oveľa vyššia ako v prípade zeleného čaju, vitamínu E a C.

Okrem účinkov na imunitu má protizápalové vlastnosti a táto povaha Cascary sa využíva pri liečbe mnohých závažných zdravotných problémov, ako je napríklad osteoporóza.

Podobne ako pri konzumácii kávy, Cascara taktiež zlepšuje zdravotný stav pečene a dodáva celému telu okamžitý náboj energie. Podľa niektorých výskumov sa v nej nachádza aj životne dôležitý prvok – neurotrofický faktor odvodený z mozgu (BDNF), ktorý ma pozitívne účinky na duševné zdravie človeka a pamäť.

Pre zaujímavosť, Cascara sa čoraz častejšie využíva v kozmetike (pleťové výrobky) z dôvodu jej revitalizačných a omladzovacích účinkov. To znamená, že ak nie ste zmierení s prichádzajúcim starnutím, pravidelné popíjanie nápoju z Cascary môže tento životný proces oddialiť. No viete, ako si takýto nápoj pripraviť?


Rôznorodá príprava Cascary

Cascara sa používa na výrobu skutočne chutných a jedinečných nápojov. Aj preto môžeme potvrdiť, že existuje viac ako len jeden spôsob prípravy a na výber máme niekoľko možností.

O Cascare za studena sme vás informovali v jednom z našich minulých článkov a v porovnaní s Cascarou za horúca je jediným rozdielom čas. Zatiaľ čo pri studenom zalievaní si na finálny výsledok počkáme dlhé hodiny, pri lúhovaní v horúcej vode si nápoj vychutnávame už po uplynutí niekoľkých minút.

Ak nazrieme do tradičných spôsobov prípravy, Hashara a Qishr používajú niekoľko základných surovín, medzi ktorými nájdeme zázvor, škoricu, muškátový oriešok alebo kmín. No použiť môžete samozrejme aj iné ingrediencie, ktoré vášmu nápoju dodajú jedinečnú chuť.


Naše odporúčania

Ľudstvo považuje Cascaru za lacnejšiu alternatívu kávy, aj keď by sme ju s horkosťou spájali len márne. Znížený obsah kofeínu je však dostatočný k tomu, aby dodal človeku energetický pocit. Aj preto ju odporúčame všetkými desiatimi a už po prvom dúšku sami zistíte, že spomínaná jedinečnosť sa zaručene dostaví.

Týmito slovami sme sa dostali do záveru z dnešného „kávového dobrodružstva“ a ak vás tento výnimočný produkt zaujal, klikajte TU. Cascara už čaká na vašu návštevu a pevne veríme, že nesklame. Prajeme príjemnú a ničím nerušenú chuť.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.