Írska káva: Hrejivý nápoj s dlhou tradíciou | Recept od READY AFTER



Zrnková káva je pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou dňa a v 21. storočí existuje množstvo spôsobov, ako si ju pripraviť a vychutnať aj z pohodlia domova. Jedným z nich je bezpochyby aj výnimočnú kávový nápoj – írska kávaktorá kombinuje silnú čiernu kávu s írskou whiskey a šľahačkou.

Írska káva: pôvod a vývoj prípravy

Írska káva vznikla v Írsku po prvej svetovej vojne v malom mestečku Foynes, kde sa nachádzalo medzinárodné letisko. V roku 1943 sa jedno z lietadiel smerujúcich do Ameriky muselo vrátiť kvôli nepriaznivému počasiu. Cestujúci boli unavení, smutní a premrznutí. Vtedy im šéfkuchár Joe Sheridan naservíroval zázračný kávový nápoj, ktorý im mal zlepšiť náladu a zahriať ich. Nápoj pozostával z čiernej kávy, cukru, whiskey a šľahačky. Keď sa jeden z cestujúcich spýtal, či je to brazílska káva, Joe odpovedal, že ide o írsku káva, pričom ako Ír jednoznačne odkazoval na whiskey a jej spojení s kávou. Názov sa ujal a neskôr sa rozšíril aj do Ameriky, kam Sheridan emigroval a pokračoval v servírovaní svojej špeciality.

Pôvodný recept na írsku kávu bol jednoduchý: 10g jemne namletej kávy, 2dl vody, 2–3 lyžice írskej whiskey a šľahačka/smotana na šľahanie. Na dochutenie môžete použiť aj trstinový cukor. Neskôr sa začali používať rôzne variácie a prísady, ako napríklad Baileys, likér, vanilka, škoricový prach alebo muškátový orech. Dôležité je však dodržať zásadu, že šľahačka by nemala byť príliš tuhá ani mať príliš veľký obsah tuku, aby zostala na povrchu a nezmiešala sa s kávou.

Írska káva - príprava
Bing

Príprava írskej kávy z pohodlia domova

Nemusíte za ňou chodiť do barov či kaviarní, namiesto toho si ju skúste pripraviť doma. Potrebovať budete tieto ingrediencie:

  • 30 ml šľahačkovej smotany
  • 150 ml čerstvo pomletej čiernej kávy
  • 50 ml whiskey / Baileys
  • 1 – 2 ČL cukru
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orecha (môžete vynechať)

Postup prípravy:

  1. Do skleneného pohára nasypete cukor a zalejete ho alkoholom.
  2. Dolejete horúcu kávu a miešate, až kým sa nerozpustí cukor.
  3. Cez zadnú stranu lyžičky pridáte do pohára ľahko vyšľahanú smotanu. Liatie cez vidličku zabezpečí, že šľahačka ostane na povrchu a nezmieša sa s kávou.
  4. Posypete muškátovým orechom a podávame.

Naše odporúčanie: Pomer kávy a whiskey môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Ak chcete silnejšiu chuť (8 uncí vody | 0.53 oz alebo 16 g kávy), pridajte viac whiskey. Ak máte radi jemnejšiu chuť, použite menej. Ideálny pomer je približne 1:1.

Alternatívne prípravy kávy | Čierna káva

Moka kanvička: Je to malý kovový hrniec, ktorý sa používa na sporáku. Skladá sa z troch častí: spodnej komory na vodu, strednej komory na kávu a hornej komory na hotovú kávu. Budete potrebovať stredne hrubú mletú kávu a studenú vodu. Naplňte spodnú komoru vodou po úroveň ventilu a strednú komoru kávou bez utlačovania. Zaskrutkujte hornú komoru a dajte hrniec na stredne silný oheň. Keď začne voda vrieť, preteká cez kávu do hornej komory. Keď počujete bublanie, znamená to, že je káva hotová. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte ho chvíľu odstáť.

French press: Je to sklenený alebo plastový nádob s piestom a filtrom. Budete potrebovať hrubo mletú kávu a horúcu vodu (nie vriacu). Nalejte kávu do nádoby a zalejte ju vodou v pomere asi 1:15. Zamiešajte lyžičkou a nechajte lúhovať asi 4 minúty. Potom pomaly stlačte piest s filtrom nadol, aby ste oddelili kávu od usadeniny.

Espresso zo stroja: Čierna káva sa pripravuje v kávovare pod tlakom. Budete potrebovať jemne mletú kávu a horúcu vodu. Kávovar by mal byť predhriaty. Nalejte vodu do nádrže a naplňte filter kávou. Zatlačte páku a nechajte pretekať horúcu vodu cez kávu asi 20 až 30 sekúnd. Výsledkom by malo byť asi 30 ml espressa s jemnou zlatohnedou penou na povrchu.

Ktorá káva je ideálna na prípravu?

  1. India Plantation AA Karnataka Wash 100% Arabica

  2. Brasil Santos Cerrado 17/18 Natural 100% Arabica

  3. Guatemala Huehuetenango SHB EP 100% Arabica
írska káva - príprava
Pixabay

Írska káva je obľúbená pre svoju jedinečnú chuť, ktorá spája horkosť kávy, sladkosť cukru, silu whiskey a jemnosť šľahačky. Je to nápoj, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti, ako napríklad na zahriatie počas chladných dní, na oslavu s priateľmi alebo na zapitie po dobrom jedle. Odjakživa je súčasťou írskej kultúry a tradície, ktorá sa odráža v jej názve a pôvode. Je to spôsob, ako si uctiť históriu a zvyky v tejto krajine.

Či už ste jej fanúšikom alebo nie, určite stojí za to ju vyskúšať a objaviť svoju vlastnú dôvodovú prečo je táto káva tak obľúbená. Na druhej strane sa môže stať, že vám nezapasuje a tento nápoj už radšej vynecháte.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.