V lete sa často uchyľujeme k rôznym spôsobom, ako sa schladiť a osviežiť. Medzi efektívne a zaručene chutné spôsoby radíme aj jeden z najobľúbenejších nápojov, ktorý sa v poslednom čase teší čoraz väčšej popularite. Ľadová káva si podmanila celý svet, ale viete ju pripraviť správne aj z pohodlia domova?
Táto osviežujúca a chutná káva je dokonalou voľbou pre každého, kto potrebuje nabrať energiu alebo sa jednoducho osviežiť v horúcich letných dňoch. Ak by ste si radi pripravili ľadovú kávu aj doma, nemusíte sa báť. Nie je to žiadna veda a v dnešnom článku vám prezradíme ako na to.
Ľadová káva | Recept od READY AFTER
Recept na prípravu ľadovej kávy je veľmi jednoduchý a základom sú kvalitné kávové zrná. Pri výbere kávy by ste mali dávať pozor na jej pôvod a kvalitu. Pre najlepší výsledok odporúčame použiť kávu s jemnejšou chuťou, ktorá sa bude s ľadom a ostatnými prísadami skvele dopĺňať. Ak máte radi silnejšiu kávu, zvoľte tmavšie praženú kávu.
Príprava z dvojitého espressa:
- Do pohára pridajte veľké množstvo ľadu. Nalejte 30 – 50 ml horúceho dvojitého espressa, ktorý začne roztápať kocky ľadu.
- Navrch pridajte mlieko alebo rastlinnú alternatívu podľa vlastného výberu.
Príprava z vychladenej filtrovanej kávy:
- Pripravte si silnú 250 – 300 ml čerstvo upraženej kávy, ktorú následne prefiltrujte. Namiesto 18 g použite 25 g. Prefiltrovanú kávu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu alebo vložte do chladničky.
- Po vychladnutí pridajte do pohára veľké množstvo ľadu a nalejte filtrovanú kávu.
- Nápoj je tým pádom hotový. Stačí už len pridať mlieko alebo inú alternatívu, podľa vašich preferencií. Ak máte radi sladké, pridať môžete ľubovoľný sirup pre zjemnenie silnej chuti kávy.
Na prípravu odporúčame použiť kávu UNIQUE blend – výberová kávová zmes 60% Arabica 40% Robusta s chuťovým profilom horkej čokolády, orieškov, tropického ovocia a korenistou dochuťou. Na výber máte samozrejme väčší výber káv na espresso, ktoré nájdete na našom e-shope.
Príprava vegánskej ľadovej kávy:
Zrnková káva je sama o sebe vegánsky produkt, z ktorého si môžete vychutnať chutný ľadový nápoj. Jediným rozdielom je použité mlieko, ktoré sú síce hustejšie a krémovejšie, ale chutia skvele aj v studenom stave.
Ovsené mlieko: Jedna z najlepších bez mliečnych alternatív ku káve. Rastlinné mlieko má hustú konzistenciu, vyššiu viskozitu, avšak nájdeme aj ľahšie a svetlejšie ovsené mlieka. Ideálnou kombináciou s ovseným mliekom sú tmavšie pražené kávy.
Špaldové mlieko: Novinka na trhu si taktiež našla obľubu medzi vegánmi. Ak nechcete do kávy pridávať klasické mlieko, táto alternatíva nikoho neurazí. Obsahuje totiž vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ktoré vám v spojitosti s ľadovou kávou dajú nie len osviežujúci náboj energie, ale aj základné živiny.
Kokosové mlieko: Chuť ľadovej kávy s kokosovým mliekom je zaručená almázia. Mlieko dodáva nápoju jemnejšiu chuť.
Ako si doladiť ľadovú kávu z pohodlia domova
Ľadová káva je v podstate klasická káva, ale nemusí prejsť varom. Základné suroviny na jej prípravu sú ľad a káva (espresso) alebo mlieko. Ostatné už je väčšinou o fantázii, s ktorou vám pomôžeme a receptov na prípravu poznáme hneď niekoľko.
Ľadová káva TONIC
Potrebujeme: espresso, tonic, ľad, citrón
Postup: Do pohára dáme ľad a nalejeme tonic. Pripravíme si espresso ktoré do pred plneného pohára prilievame pomaly cez okraj pomocou lyžičky tak, aby sa nám tonic s kávou nezmiešali. Pripravený nápoj môžeme pokvapkať citrónom.
Ľadová káva so zmrzlinou
Potrebujeme: vychladené espresso, mlieko, zmrzlina, sirup
Postup: Do šejkra alebo uzatvárateľného pohára nalejeme kávu, mlieko a sirup podľa vlastného výberu a premiešame. Do pohára dáme kocky ľadu, zmiešanú kávovú zmes a nakoniec pridáme kopček zmrzliny.
Ľadová káva ako kávová drvina
Potrebujeme: espresso, mlieko, sirup
Postup: pripravíme si kávu, ktorú dáme zamraziť ako kocky ľadu. Po stuhnutí kávovej ľady rozdrvíme, prípadne rozmixujeme a dáme do pohára. Zalejeme trochou studeného mlieka. Vrch môžeme poliať sirupom alebo posypať napríklad kúskami čokolády či drvenými orieškami. Klasickú ľadovú kávu môžeme kombinovať napríklad aj s javorovým sirupom, kondenzovaným mliekom (salko) alebo karamelom.
TIP: Chceli by ste do kávy karamel, ale nemáte ho po ruke? Poradíme vám. Pripravte si tieto ingrediencie:
- 250g kryštálového cukru
- 1pl citrónovej šťavy
- 130ml vody (50 a 80 ml postupne)
V miske zmiešajte cukor, citrónovú šťavu a 50ml vody. Všetko spolu zahrievame na strednom plameni. Nemiešame, iba zľahka potriasame rajnicami. Keď sirup dosiahne tmavo jantárovú farbu, postupne (na 3krát) prilievame zvyšnú vodu a počkáme kým sa sirup opäť začne variť. Potom ho stiahneme z plameňa a necháme vychladnúť. Takto pripravený karamelový sirup nám v uzavretej fľaši vydrží niekoľko mesiacov.
Po preberaní prípravy ľadovej kávy môžeme dospieť k záveru, že táto osviežujúca nápojová alternatíva je relatívne jednoduchá na prípravu a môže byť prispôsobená individuálnym preferenciám. Použitie kvalitnej kávy a správneho pomeru medzi kávou a mliekom sú základom úspešnej prípravy. Experimentovanie s rôznymi druhmi mlieka a prídavnými ingredienciami môže pridať nové dimenzie do vašej ľadovej kávy. Dôležité je tiež nezabúdať na správne množstvo ľadu a prípadne ozdobenie nápoja.
Výsledkom by mal byť osviežujúci nápoj, ktorý je vhodný na pitie počas horúcich letných dní alebo kedykoľvek máte chuť na niečo chladené a kávové zug-zug. Veríme, že sa vám náš recept páčil a ľadová káva u vás doma bude vždy sprevádzaná profesionalitou a jednoduchosťou zároveň. Ak vás tento článok zaujal, prečítať si môžete aj ostatné články na našom blogu, ktorý pravidelne aktualizujeme o nové články zo sveta kávy.