Latte. Pre niekoho klasika, pre iných stále korunovaný kráľ medzi kávovými nápojmi. Milujeme ho všetci a nemožno sa tomu čudovať. Husté krémové mlieko v spojení s espressom vytvára neodolateľnú kombináciu a či už sa aj vy radíte medzi milovníkov latte alebo nie, dozvedieť sa o tomto kávovom produkte je určite nevyhnutou záležitosťou pre všetkých kávičkárov.
V našej novej rubrike ‚Zoznámte sa s kávou‚ sme vám doposiaľ priniesli bližšie informácie o espresse a cappuccine. Dnes je na rade chutné latte a prejdeme si veľa zaujímavostí, od histórie až po samotnú prípravu. Chýbať nebudú ani všelijaké fakty a tipy, takže sa máte na čo tešiť a opäť raz spoločne s nami zavítate do neuveriteľne príťažlivého a arómou prenikavého kávového sveta.
Čo je latte?
Slovo „latte“ pochádza z talianskeho slova „caffè e latte“, čo v preklade znamená „káva a mlieko“. Štandardná kombinácia pre latte je 1/3 espressa, 2/3 napeneného mlieka a malá tenká vrstva mikropeny na povrchu.
Odkiaľ tento výnimočný kávový nápoj pochádza?
Kombinácia káva a mlieko traduje už od roku 1600 a ako čas nezastaviteľne plynul, jeho názov a parametre sa vyvíjali podľa potrieb ľudí. Termín „caffè e latte“ sa prvýkrát objavil v eseji Talianske cesty od Williama Deona Howellsa z roku 1867. Z toho vyplýva, že tento nápoj pochádza z Talianska, hoci sa predtým už dlhé roky konzumoval v celej kontinentálnej Európe a Británii. No ak by ste chceli latte nájsť v európskych kaviarňach počas druhej svetovej vojny, nepochodili by ste a vychutnať si ho bolo v tom čase možné len v zámorí.
Za vynálezcu sa preto dodnes považujú aj Američania, pre ktorých je jedným z najobľúbenejších espresso nápojov. V Amerike sa o Café Latte, ako ho poznáme dnes, tvrdí, že ho vynašli v kaviarni Mediterraneum v Kalifornii. Neskôr v 80. rokoch 20. storočia jeho popularita explodovala do mesta Seattle, ktoré je považované za hlavné mesto kávy. Prečo? Počet kaviarní v meste je na osobu až 10-násobne väčší v porovnaní s národným priemerom obyvateľstva.
Príprava a parametre
- Stroj na espresso
- napeňovač mlieka
- hrnček na mlieko
- mlynček na kávu
- 7-9 uncí mlieka podľa vašich preferencií
- cca 17 g čerstvo namletej kávy na espresso
- šálka s veľkosťou 10-12 uncí
Latte je v podstate kávový nápoj založený na espresse, ktorý sa vyrába z napareného mlieka a dolieva sa penovým mliekom, ktoré je medzi baristami známe ako mikropena.
Príprava začína rovnakým základom ako cappuccino – dávkou espressa. Potom espresso spojíme s napeneným mliekom, čím sa vytvorí lahodný kávový nápoj s jemnou chuťou espressa. Mlieko napeňujeme horúcou parou, čím sa ohreje aj napení. Typický pomer dávky espressa a napeneného mlieka je 1:2. Na záver je latte poliate tenkou vrstvou mliečnej peny.
Kedy je latte najideálnejším nápojom?
Lahodný nápoj s napenením mliekom je predovšetkým káva ideálna pri raňajkách, hoci ju ľudia pijú aj neskôr počas dňa a podvečer. Napriek tomu je najrozšírenejšia v čase raňajok kvôli intenzívnej dávke kofeínu, ktorý mu poskytne espresso.
S ohľadom na túto skutočnosť si jeho dokonalosť najčastejšie vychutnajú tí, ktorí hľadajú spoľahlivý náboj energie. A či ste už administratívny pracovník alebo stavebný robotník, každý z vás, kto potrebuje rýchly štart do dňa, latte je tým ideálnym nápojom do každého počasia. V letných mesiacoch odporúčame upriamiť pozornosť na ľadový variant s rôznymi sirupmi pre doladenie chutí.
Ďalšie zaujímavé fakty
Za medzinárodný deň latte sa považuje 7. október. Svoj špeciálny deň dostalo dokonca aj mätové latte, ktoré oslavuje sviatok 3. decembra.
Zaujímavosťou je taktiež latte art, čo predstavuje pre dnešné kaviarne veľký biznis. Celú úroveň kreslenia na povrchu kávy inovoval Kazaki Yamamoto predstavením nového 3D modelu, s ktorým dokážete jednoducho nakresliť naozaj čokoľvek.
Na záver tu máme jeden vtipný fakt z Talianska. Choďte do ktorejkoľvek kaviarne vo vašom meste, objednajte si latte a okamžite viete, že si objednávate lahodný kávový nápoj vyrobený z mlieka namiesto vody. V Taliansku by ste však po vyslovení slova latte dostali len pohár mlieka. Je to preto, že latte v taliančine znamená „mlieko“. Ak totiž hľadáte horúce a skutočné latte s espressom, caffellatte je to, čo musíte žiadať.
To by bolo pre dnešok všetko a pevne veríme, že ste sa dnes dozvedeli všetko potrebné. Naučili sme sa ho rozpoznávať, pripraviť a už neostáva nič iné ako vychutnávať. Naša nová rubrika však ani zďaleka nekončí a v budúcom článku si podrobnejšie rozoberieme ďalší kávový nápoj. Stačí sledovať náš Blog aj naďalej, kde pre vás vždy pripravujeme to najlepšie zo sveta kávy. Na zdravie. Vaša pražiareň kávy READY AFTER.