Dobrá káva v kaviarni znamená vo väčšine prípadoch pozitívny zážitok a baristi ich úlohu dobre zvládajú. Kiež by však takýto scenár platil aj pre reštaurácie. Tie sa dnes nachádzajú už skoro všade, ale donesú vám skutočne dobrú šálku kávy? Naša pražiareň kávy si položili rovnakú otázku pred dvoma rokmi a rozhodli sme sa osloviť reštauráciu Hajcer v Bošanoch. Kde je predsa len kvalitné jedlo z kvalitných surovín musí byť aj kvalitná káva, čím sme nadviazali prvú spoluprácu a dodnes sa vám snaží prinášať len takú kávu, ktorú si vždy vychutnáte do posledného dúška.
Pre niekoho je káva len každodenná povinnosť, pre nás znamená niečo oveľa viac. Jeden hotový nápoj si musí prejsť skutočne dlhú cestu, od zberu až po praženie. Ak sa zaujímate o kávový svet, rôzne témy si môžete prečítať na našom Blogu. Dnešný špeciálny článok bude však venovaný niečo inému a zhrnieme vám našu spoluprácu s reštauráciou Hajcer. Jedna z najlepších gastro prevádzok v okrese bola ideálnym miestom pre našu kávu a každým rokom prinášame nové nápady a snažíme sa neustále vylepšovať. Káva totiž nikdy nebude len nápoj a práve preto sme sa rozhodli pozdvihnúť jej úroveň v gastronómii. Všetky nižšie uvedené informácie vieme zaviesť v každej reštaurácii či kaviarni. Veľmi radi vám zastrešíme celý kávový sortiment – od praženia kávy, filtráciu vody až po rôzne technológie alebo dodávky šálok.
Káva READY AFTER sa stala súčasťou reštaurácie Hajcer
Reštaurácia Hajcer sa netají lahodnými jedlami, ktoré pripravujú s kvalitných talianskych surovín. Kuchyňa inšpirovaná Talianskom by však nemala zaostávať ani pri príprave kávy. Tá je taktiež neoddeliteľnou súčasťou talianskej kultúry a práve z tejto krajiny pochádza pôvodná receptúra na epsresso. No nie každé jedno je vždy pripravené tak, ako by sa malo. Identický problém sme uvideli aj za barom v reštaurácii Hajcer a práve Ready After Coffee udalo ich káve úplne nový smer, pri ktorom sme odstránili všetky nedostatky a nahradili ich najnovšími trendami.
Základom je vždy správne filtrovanie vody
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aká voda sa nachádza vo vašej šálke kávy? Viac ako 98 % každého espressa cez niektorú z alternatívnych metód tvorí voda. Aj z toho dôvodu je teda jasné, že kvalita a zloženie vody sa považuje za veľmi dôležitý faktor, ktorý dokáže vo veľkej miere ovplyvniť výslednú chuť kávy. S podobným nedostatkom sme sa vysporiadali aj v reštaurácii Hajcer, vďaka čomu vám vždy pripravia už len takú kávu, ktorá nesklame.
Doma alebo v kaviarni, moc tvrdá voda spôsobuje vodné kamene a to pre chuť kávy nemusí byť vôbec dobrým znamením. Vodu môžete filtrovať v špeciálnych kanviciach, ktoré ju zbavia od chlóru a rôznych nečistôt. Čiastočne z nej odstránia aj minerály a zlúčeniny, ktoré tvoria vodný kameň.
Tip: Jedným z najdôležitejších faktorov je pH, ktoré by malo byť neutrálne na úrovni 7. Jeho hodnota je odvodená od hustoty vodíkového iónu a vyjadruje, či vodný roztok reaguje kyslo alebo zásadito.
Čo všetko sme zmenili v reštaurácii Hajcer?
- Šetrenie stroja, odvápnenie a repas raz za 5 rokov – chute kávy sú rozpustné v mineráloch, ktoré sú vo vode a ak je v tej vode viac kovov, reálne sa tým zhorší aj jej chuť ✓
- Kúpa nového mlynčeka – výmena mlynčeka s dávkovacieho na fresh mlynček, ktorý si čerstvo zomlel kávu. Ako predsa vieme, káva je najlepšia 15 minút po zomletí ✓
- Dodali sme rôzne šálky a dosky pre zlepšenie estetiky ✓
- Za ten čas sa v reštaurácii Hajcer vystriedalo niekoľko rôznych káv, od nášho Sunsetu až po Mexiko. Stálicou sa však stala káva Kuba, ktorú pripravujú dodnes ✓
- Základné školenie pre baristov a čašníkov – príprava cappuccina a espressa ✓
V roku 2021 začala éra dvojpákového stroja
Aj napriek pandemickej situácii prišla veľká zmena. Videli sme, že nával ľudí za dobrou kávou sa enormne zvýšil a tak sme toto leto vymenili pôvodný stroj za dvojpákový s dvomi tryskami na paru. Dvojpákový stroj na kávu bol preto ideálnym riešením, vďaka ktorému môžu pripravovať kávu dve čašníčky vedľa seba. Pri tejto príležitosti sa dokonca vymenil aj fresh mlynček za novší s väčšou kapacitou, ktorý taktiež zvládne väčší nápor ľudí. A aj keď si v reštaurácii Hajcer z dôvodu pandemických opatrení kávu momentálne nevychutnáte, pevne veríme, že po tomto období ju opäť okúsite.
Leto v znamení kávových nápojov
Okrem výmeny technológií sme taktiež zaškolili každého čašníka a naučili sme ich pripravovať espresso či cappuccino pomocou už nového stroja. Pomohli sme im taktiež so znalosťami o starostlivosť dvojpakového stroja a taktiež sme sa rozhodli priviesť do nápojového lístka nové nápoje.
Letné mesiace v plnom prúde vždy znamenajú vysoké teploty a preto bolo potrebné priviesť medzi zákazníkov najnovšie trendy z kávového sveta. Na základe toho sme vytvorili nový nápojový lístok, v ktorom nájdete rôzne kávové drinky, od ľadovej kávy až po lahodné Affogato. Špecialitou na zozname je taktiež Nitro Cold Brew, ktorá je dôkazom, že káva nemusí byť podávaná len v teplom stave. O rovnakom názore vás presvedčí aj Espresso Tonic, ktoré si budete môcť vychutnať už s príchodom prvých jarných dní v roku 2022.
A ako ste si mohli prečítať v nadpise článku – Kde je kvalitné jedlo, musí predsa len byť aj kvalitná káva. Naše poslanie sme sa pokúsili naplniť do posledného detailu a o značku Ready After Coffee sa v reštaurácii Hajcer pravidelne staráme. Každého pol roka meníme filter a v prípade poruchy vieme pomôcť so servisom stroja i mlynčeka. Pomohli sme tiež pri školení limonád, ku ktorým dodávame aj rôzne sirupy. Taktiež vieme zohnať šálky a brandové cukre. Novinkou je prírodný trstinový cukor Demerara, ktorý sa vyrába na ostrove Maricius bez pomoci chemických látok na úrodnej sopečnej pôde čistého prostredia tropického ostrova.
Na túto spoluprácu sme naozaj hrdí, pretože nám do života priniesla skvelých ľudí a veľa nezabudnuteľných zážitkov. Našu prácu sa vždy snažíme robiť najlepšie ako vieme, s profesionálnym prístupom pre našich klientov a zákazníkov, ktorí u nás vedia nájsť široký sortiment produktov, či už sa rozhodnete pre kúpu stroja alebo iného baristického príslušenstva.