Najčistejšia filtrovaná káva, ktorá ohuruje stáročia | Vacuum Pot

Nehovorí sa o ňom až tak často, no tento netradičný a fascinujúci spôsob prípravy kávy je jeden z najlepších alternatívnych príprav kávy vôbec. Kávových nadšencov uchvacuje už po stáročia a výnimkou tomu nie je ani rok 2024. Vacuum Pot však nie je žiadna novinka a v dnešnom článku si viac povieme o tejto unikátnej metóda, s ktorou si poradíš aj doma a výsledná káva bude chytiť ako nikdy predtým.

Vyzerá komplikovane a miestami pripomína akýsi druh „alchýmie“, ale v skutočnosti ide o veľmi účinnú alternatívnu metódu prípravy kávy. Poďme sa do toho rovno pustiť.

Káva nikdy nebola chutnejšia

Za stvoriteľa Vacuum Potu sa považuje Francúzka Vassies z Lyonu v 19. storočí, ktorej cieľom bolo vytvoriť čo najčistejšiu filtrovanú kávu. Spočiatku bola táto metóda veľmi populárna, ale postupom času ju nahradili elektrické kávovary na prekvapkávanú kávu. Boli jednoducho dostupnejšie a prekvapivo aj cenovo dostupnejšie.

Teórií je ale viacej. Z Francúzska z roku 1830 pochádza prvý vákuový hrniec. Tento model mal dve sklenené nádoby a bol určený na prípravu kávy. V tom istom roku predstavil podobné zaradenie nemecký vynálezca Loeff z Berlína. Jeho verzia mala podobný dizajn so sklenenými nádobami a trubicou.

READY AFTER - príprava espresso
Freepik

Ak nazrieme do „čriev“ Vacuum Potu, uvidíme skladačku z dvoch sklenených baniek s filtrom. Voda s ohrieva v spodnej banke, čím vzniká para, ktorá pomaly stúpa do hornej banky, kde sa zmieša s čerstvo namletou kávou. Pri ochladzovaní spodnej banky sa vytvorí vákuum, ktorá ťahá kávu späť späť cez filter, čo vedie k čistému a voňavému varu – neodolateľnej arómy a nezabudnuteľnej chuti v každom dúšku. Tento proces by samozrejme nefungoval bez vyžadovaného zdroja tepla a stredne mletú kávu, podobne ako pri filtrovanej káve.

Príprava kávy cez Vacuum Pot

Táto metóda nie je vhodná na každodenné použitie pre svoju zložitosť a časovú náročnosť, ale je ako stvorená na špeciálne príležitosti alebo keď chcete zapôsobiť na hostí veľkolepou prípravou kávy s ohurujúcim výsledkom

Vacuum Pot vyžaduje špeciálne vybavenie vrátane papierových alebo látkových filtrov, ktoré je potrebné pravidelne vymieňať. Odporúčame zvoliť kvalitnú, čerstvo praženú zrnkovú kávu. Ideálny pomer je asi 75 – 80 gramov kávy na liter vody (časť vody sa pri príprave vyparí). Celkový čas prípravy je približne 6 minút.

  1. Predhrajte so vodu – Naplňte spodnú banku asi štyrmi pätinami studenej vody a priveďte ju do varu. Odporúča sa používať horák, ktorý je súčasťou vákuovej kanvice, vďaka čomu sa budete naozaj cítiť ako kávový alchymista. Existuje aj ďalšie riešenie – môžete predhriať vodu v kanvici a naliať ju do spodnej banky, ktorá už vrie. Začína sa tvoriť para, stúpa do hornej nádoby a v dolnej sa vytvára vákuum.
  2. Filter a správne parametre – Keď je takmer všetka voda zo spodnej nádoby preč, nalejte mletú kávu do hornej banky. Pomer vody ku káve je na vás (môžete ho vypočítať z odporúčanej dávky 60-75 gramov na liter vody). Kávu miešajte jednu minútu pomocou dreveného miešadla alebo drevenej lyžice.
  3. Nechajte kávy „prúdiť“ – Zapnite horák. Voda pri zohrievaní vytvára vákuum. Nasypte mletú kávu a po 90 sekundách zastavte plameň. Po odstavení sa v spodnej banke vytvorí vákuum a extrahovaná káva začne stekať dole.

Príprava kávy vo vákuovej kanvici je skutočné umenie, a preto si od vás bude vyžadovať trochu trpezlivosti a učenia. Pravdepodobne bude nejaký čas trvať, kým nájdete správnu hrubosť mletia a pomer kávy k vode pre vás, alebo správny okamih, keď sa v spodnej banke vytvorí dostatočné vákuum. Pokračujte v skúšaní a dolaďovaní, kým nebudete hrdí na finálový pohár. 

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.