Zelená káva: prečo jej ľudia slepo veria a čím všetkým nám dokáže uškodiť?



Najnovším kávovým trendom, ktorý môže byť zavádzajúci a nepravdivý, je zelená káva, o ktorej si viac povieme v dnešnom článku. Káva – poznáme ju všade vo svete prevažne vo forme hnedého nápoja, ktorý nás dokáže zlákať na príjemnú arómu a skvelú chuť. Horúca šálka kávy je predsa len všetko, čo potrebujete, aby ste sa okamžite cítili plný energie a zostali nabití po celý deň. Ale čo taká zelená káva?

Prezradíme si, čo všetko obsahuje zelená káva a prečo jej pravidelná konzumácia nemusí dobre pôsobiť na naše telo. Priblížime si aj proces spracovania, porovnáme si ju s praženou kávou, a na záver si prezradíme jej vedľajšie účinky a ako sa ľudia pri zelenej káve nechávajú oklamať marketingom.

Čo obsahuje zelená káva?

Predpokladá sa, že kyselina chlorogénová v zelenej káve má zdravotné výhody. Môže ovplyvniť krvné cievy, takže krvný tlak sa zníži. Môže to tiež ovplyvniť to, ako telo zvláda hladinu cukru v krvi a metabolizmus. Zelená káva tiež obsahuje kofeín, ale v menšom množstve ako bežná káva.

Ľudia berú zelenú kávu na obezitu, cukrovku, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a mnoho ďalších stavov, ale neexistujú žiadne dobré vedecké dôkazy na podporu tohto použitia. Nezamieňajte si zelenú kávu s inými zdrojmi kofeínu vrátane kávy, čierneho čaju a zeleného čaju. Tieto nie sú rovnaké.

Kyselina chorogénová sa nachádza v mnohých rastlinách a káva je jednou z tých, kde sa jej nachádza veľké množstvo. Zelené kávové zrná obsahujú až 7 % kyseliny chlorogenovej.

Spracovanie zelenej kávy

Zelená káva vzniká zo zelených kávových zŕn. Sú to zrná, ktoré sa nepražia a obsahujú veľa rôznych minerálov, vitamínov a kyselín. Počas praženia káva prichádza len o malé množstvo účinných látok.

Spracovanie zelenej kávy je výnimočné preto, lebo zelené plody sa po zbere a usušení už viac tepelne neupravujú. Je to jeden z dôvodov, prečo ju niektorí ľudia považujú za tú zdravšiu a lepšiu pre zdravie. Vo všeobecnosti sa kávové zrná pražia a spracovávajú na výrobu kávy, ktorú používame na denné latte. 

Proces praženia mení chuť, vôňu, farbu a koncentráciu živín zrna. Na rozdiel od bežnej kávy, zelené kávové zrná nie sú pražené a zostávajú úplne surové, takže obsahujú obrovské množstvo chlorogenových kyselín, o ktorých sa predpokladá, že prinášajú veľa zdravotných výhod. 

Okrem toho systém dokáže ľahko asimilovať kyselinu chlorogénovú a môže zo zelenej kávy získať bohaté zdravotné výhody. Nechutí silno a sýto ako pražené, ale má jemnejšiu chuť podobnú bylinkovému čaju. Navyše obsahuje menej kofeínu v porovnaní s praženou kávou.

Chuťovo je celkom iná ako bežná pražená káva, skôr by sa dala prirovnať k chuti zeleného čaju. Niektorým chvíľku trvá, kým jej prídu na chuť.

Zelená káva vs pražená káva

O zhodnotenie zelenej kávy a jej lepšie vysvetlenie sa postaral majiteľ pražiarne Slavomír Melišek. „Zelená káva je vlastne káva pred absolvovaním procesu praženia. V takejto forme k nám prichádza do pražiarne,“ uviedol Slavomír. 

„Do veľkej miery ju poznáme len my, pražiari. Farmári ju exportujú, dostane sa k nám a my následne vynakladáme určité úsilie na to, aby sme z nej pražením urobili niečo, z čoho bude chutný nápoj.“

A práve v tom „chutnom nápoji“ je to najdôležitejšie posolstvo. Aby kávový nápoj skutočne chutil, pripraviť by sa mal len z praženej kávy: „Zelená káva sama o sebe nemá dobrú chuť. Je v nej veľa dobrých látok či antioxidantov, ale z hľadiska samotnej chute to nie je bohviečo. Zaradil by som to niekde medzi seno a hrach, na pitie by som to určite nikomu neodporúčal.“

Pri pražení sú zrná vystavované postupne sa zvyšujúcej teplote. Väčšina z pozitívnych a blahodarných látok v nich ostáva. „A hlavne sa zlepšuje jej chuť,“ zdôraznil ešte raz Slavomír Melišek. 

„Zrno sa okrem toho zväčší, naberie objem, stratí značnú časť vlhkosti, stane sa krehkejším a vzniknú v ňom aromatické látky a oleje. Niečo obyčajné sa premení na dobrý a chutný produkt.“

zelená káva
zdroj: Unsplash/Jason Leung

Ako zelená káva chutí?

Väčšinu „kávovej chuti“, na ktorú sme zvyknutí, ako aj charakteristickú arómu nápoja možno pripísať procesu praženia. Ak teda pijete zelenú kávu v slepom teste chuti, možno si ani neuvedomíte, že je to káva.

Zelená káva má oveľa jemnejšiu, ľahšiu chuť ako bežná káva, a keď je urobená správne, jej chuť je trpkejšia. Niektorí opisujú chuť ako „trávnatú“ alebo ju porovnávajú s chuťou zeleného alebo bylinkového čaju, ale nie je to úplne to isté. Je tiež kyslejšia ako pražená káva.

Káva vyrobená zo surových zelených zŕn tiež nevyzerá ako „káva“. Zvyčajne má jantárovú farbu, niekedy so zeleným nádychom.

To sú však povrchové rozdiely. Dôležitou otázkou – aspoň pri zvažovaní zdravotných a medicínskych výhod – je, či pražená a zelená káva majú rovnaké chemické vlastnosti.

Zelená káva na chudnutie ako marketingový ťah

Ešte dnes sa stretneme s označením zelenej kávy ako zázračného doplnku pri chudnutí. Podľa mnohých zdravotníkov je však tento fakt spochybniteľný. Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že by zelená káva bola účinná pri chudnutí.

Pokiaľ ale ide o tvrdenie, že zelená káva môže pomôcť schudnúť: dokáže, ale schudnúť z nej neznamená schudnúť zdravým spôsobom. Pitie zelenej kávy tak neprináša žiadnu výhodu a netreba sa nechať oklamať marketingom. Káva, ktorá sa predáva ako zelená káva na chudnutie sa dokonca mieša s praženou, inak by sa vôbec nedala piť.

Ak by si niekto kúpil zelenú kávu a chcel by si ju uvariť, príliš by nepochodil. „Určite by najskôr narazil na problém s mletím, pretože zelené zrno je extrémne tvrdé. Mlelo by sa poriadne ťažko a niektoré mlynčeky by asi aj zaseklo. Ale to už nechám na samotných záujemcov o chudnutie,“ dodáva Slavomír.

A ešte jedna otázka: má samotná káva skutočne vplyv na chudnutie? „Viaceré štúdie potvrdili, že má pozitívne účinky napríklad aj na chudnutie. Takže asi áno. Podľa nás však má zelená a pražená káva v tomto smere rovnaký účinok. A dokonca sme videli, že niektorí predajcovia zelenej kávy na chudnutie dávali do sáčku polovicu zelenej kávy a polovicu praženej. Inak by to sotva niekto vypil. Ale ak áno, tak smelo do toho.“

Možné vedľajšie účinky

Nie všetky potraviny alebo doplnky, ktoré sú pre vás dobré, sú neškodné Mnohé majú aj potenciálne nevýhody. Zelená káva tomu nie je výnimkou.

Problémom je v tomto prípade kofeín. Väčšina ľudí samozrejme zvládne mierne množstvo kofeínu, ale pri nadmernej konzumácii môže kofeín viesť k úzkosti a ťažkostiam so spánkom.

Príliš veľa kofeínu môže spôsobiť skok v krvnom tlaku, ale na druhej strane kyselina chlorogenová v zelenej káve môže znížiť krvný tlak. Štúdie dokonca ukázali, že dlhodobé užívanie extraktu zo zelenej kávy môže spôsobovať narušenie kostného tkaniva.

Na záver by sme chceli upozorniť na niekoľko zaujímavostí o zelenej káve. Napríklad, aj keď sa často propaguje ako zdravý doplnok stravy, jej vysoký obsah kyseliny chlorogénovej môže viesť k zdravotným problémom, ak sa konzumuje vo veľkom množstve. Ďalej, kvôli svojej tvrdej konzistencii je mletie zelenej kávy veľmi náročné a môže poškodiť mlynček na kávu. A nakoniec, napriek tomu, že sa niekedy prezentuje ako prostriedok na chudnutie, jej skutočný účinok na váhu je stále predmetom diskusií a vedeckých štúdií.


Je teda zelená káva skutočne tak škodlivá? Otázka, na ktorú odpovedáme kladne a neodporúčame ju piť. To by bolo pre dnešok všetko a pevne veríme, že ste sa o zelenej káve dozvedeli všetko potrebné. Nezabudnite sledovať náš Blog, kde pre vás pripravujeme ďalšie najnovšie a najzaujímavejšie informácie zo sveta kávy. Ďakujeme za prečítanie našeho blogu pražiarne kávy READY AFTER.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.