Turecká káva: Ako vznikla, prečo ju Turci pijú, parametre, príprava

Turecká káva je viac než len nápoj. Je to symbol tureckej kultúry, histórie a tradície. Prešla si dlhým vývojom procesu jej prípravy, až skončila pri jemne pomletej káve, ktorá sa varí v špeciálnej nádobke zvanej džezva. Podáva s penou na vrchu a s kávovou usadeninou na dne. Je silná, aromatická a môže byť aj so sladkými tónmi. A tak nám pri odhalení všetkých aspektov tureckej kávy pomôže zodpovedať si niekoľko otázok. Ako sa zrodila turecká káva, ako sa z nej stal celosvetový fenomén, prečo je pre Turkov taká dôležitá a ako si ju môžete doma pripraviť aj vy bez džezvy?

Turecká káva a jej história

Tajomstvo tureckej kávy siaha až do starovekých kávových záhrad na Blízkom východe. Jej receptúra, ktorá sa chránila ako vzácny poklad, sa prenášala z pokolenia na pokolenie. Znie jednoducho: Zrná najkvalitnejšej arabiky lúhujte v keramických džezvách, spolu s vodou a jemne nastrúhaným cukrom. Kúzlo spočíva v tom, že tieto prípady nemiešate.

Korene pôvodnej tureckej kávy siahajú do 16. storočia, keď dvaja sýrski obchodníci priniesli kávové zrná do Istanbulu. Zrnková káva sa rýchlo stala populárnou medzi osmanskými sultánmi a celým ich dvorom, ktorí si ju vychutnávali pri slávnostných príležitostiach. Pripravovali ju v džezvách, ktoré sa ohrievali v piesku alebo na ohni. Celý nápoj premiešali spoločne s cukrom a korením, ako napríklad kardamómom, škoricou alebo šafranom. Pri takom návale popularity medzi domácimi sa veľmi rýchlo stala súčasťou sociálneho života, a v neskorších storočiach začala éra kaviarní, kde sa ľudia stretávali na rozhovory, spoločenské hry alebo poéziu. Turecká káva sa tiež používala na veštenie budúcnosti z usadeniny na dne šálky.

Postupne sa rozšírila do celého Osmanského impéria a aj do Európy. V roku 2013 bola turecká káva zapísaná na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ako súčasť tureckej kultúrnej identity a tradície.

Prečo ju pijú Turci?

Turecká káva je pre Turkov nielen nápoj, ale aj súčasť ich kultúry, histórie a tradície. Turecká káva je pre Turkov spôsobom, ako vyjadriť svoju pohostinnosť, priateľstvo, lásku, rešpekt a úctu. Podáva pri rôznych príležitostiach, ako napríklad pri návštevách, svadbách, narodeninách, pohreboch, obchodných rokovaniach, zoznamovaní alebo oslavách.

Už stáročia je tiež ideálnym spôsobom, ako sa zbližovať s ľuďmi, zdieľať svoje myšlienky, pocity, problémy alebo rady. Postupom času sa integrovala do všetkých oblastí života a ľudia ju konzumovali pri zábavách, relaxe. Inými slovami, užiť si prítomný moment. Pre Turkov je životným štýlom, ktorý odráža ich osobnosť, vkus a náladu. Turecká káva je tak pre celú krajinu nenahraditeľným symbolom, na ktorý nedajú dopustiť.

Príprava | Pôvodná receptúra

Ak chcete pripraviť pravú tureckú kávu, budete potrebovať nasledujúce pomôcky a ingrediencie:

  • džezva – malá kovová nádobka s dlhou rúčkou a kónickým tvarom
  • káva – najlepšie čerstvo pražená a jemne pomletá arabika
  • cukor – podľa chuti, od jednej do troch lyžičiek na dávku kávy
  • korenie – podľa chuti, napríklad kardamom, škorica, šafran alebo vanilka
  • voda – studená, 50 – 100 ml na dávku kávy

Postup prípravy:

  1. Na každú pripravovanú porciu nalejte do džezvy šálku vody.
  2. Podľa počtu pripravovaných dávok zvoľte aj počet čajových lyžičiek jemno pomletej kávy: ak pripravujete dve šálky, do džezvy dajte dve kopcom naplnené čajové lyžičky. Množstvo si treba vyladiť podľa vlastnej chuti.
  3. Pridajte cukor, od jednej do troch lyžičiek na dávku kávy, opäť podľa vlastnej chuti.
  4. Pridajte korenie (môžete to skúsiť aj so šafranom alebo škoricou). Kávu do tejto fázy nemiešajte.
  5. Zapnite horák a džezvu pomaly ohrievajte, ale pokúste sa o to, aby ste v priebehu celého procesu nedosiahli bod varu, teda 100 stupňov

Ktorá káva je najlepšia na prípravu tureckej kávy?

  1. Vietnam Lang Biang Anaerobic 100 % Arabica
  2. India Robusta Cherry AA 100% Robusta
  3. Colombia Supremo Medelin 100% Arabica

Alternatívna príprava tureckej kávy bez džezvy

Tureckú kávu je možné pripraviť aj bez džezvy, ale výsledok nebude úplne rovnaký ako s ňou. Ak chcete použiť iný spôsob prípravy, musíte si prispôsobiť niektoré parametre, ako napríklad množstvo kávy, teplotu vody, čas lúhovania a spôsob filtrovania. Tu sú niektoré možnosti, ako si uvariť tureckú kávu vo French Presse alebo moka kanvičke:

French Press: Budete potrebovať veľmi hrubo pomletú kávu, asi 6 gramov na 100 ml vody. Nasypte kávu do French Pressu a navlhčite ju malým množstvom horúcej, nie však vriacej vody, ktorá akurát pokryje mletú kávu. Nechajte ju kvitnúť asi 30 sekúnd, potom dolejte zvyšok vody. Nechajte ju lúhovať asi 4 minúty, potom stlačte piest, aby ste oddelili kávu od vody. Nápoj ihneď rozlejte do šálok a nechajte usadeninu na dne šálky.

French Press si môžete objednať tu

Moka kanvička: Budete potrebovať jemne pomletú kávu, asi 7 gramov na 50 ml vody. Naplňte spodnú časť kanvičky vodou až po ventil. Nasypte kávu do sitka v tvare lievika a jemne ju utlačte. Nechajte ju trochu prevyšovať nad okraj sitka. Zaskrutkujte hornú časť kanvičky a dajte ju na stredne silný oheň. Počkajte, kým sa začne objavovať káva v hornom okienku. Keď bude káva vytvárať penivé bubliny, zložte kanvičku z ohňa a nechajte ju chvíľu odpočívať.

Moka kanvičku si môžete objednať tu

AeroPress: Budete potrebovať veľmi jemne pomletú kávu, asi 20 gramov na 250 ml vody. Nasypte kávu do AeroPressu a navlhčite ju malým množstvom horúcej, nie však vriacej vody, ktorá akurát pokryje mletú kávu. Nechajte ju kvitnúť asi 30 sekúnd, potom dolejte zvyšok vody. Nechajte ju lúhovať asi 4 minúty, potom stlačte piest, aby ste oddelili kávu od vody. Nápoj ihneď rozlejte do šálok a môžete konzumovať.

AeroPress si môžete objednať tu

Cez filter: Budete potrebovať jemne pomletú kávu, asi 10 gramov na 250 ml vody. Vložte filter do nádoby na filtrovanie kávy a premyte ho horúcou vodou. Nasypte kávu do filtra a zalejte ju horúcou, nie však vriacou vodou. Nechajte prekvapkať celú kávu, potom odstráňte filter. Nápoj ihneď rozlejte do šálok a nechajte usadiť usadeninu.

Cold Brew si môžete objednať tu

Hario V60: Budete potrebovať jemne pomletú kávu, asi 15 gramov na 250 ml vody. Vložte filter do Hario V60 a premyte ho horúcou vodou. Nasypte kávu do filtra a navlhčite ju malým množstvom horúcej, nie však vriacej vody, ktorá akurát pokryje mletú kávu. Nechajte ju v takomto stave asi 30 sekúnd, potom pomaly a kruhovými pohybmi dolievajte zvyšok vody. Filter odstráňte až po tom, čo necháte odkvapkať celú kávu.

Hario V60 si môžete objednať tu

Keď z pohára vystúpi posledná para tureckej kávy, zanechá nás s duchom Orientu v každej kvapke. Jej čierna farba, nasiaknutá históriou a vášňou, nám umožňuje cítiť teplo púšte, vôňu mora a šum vetra nad Bosporom. Takto ju v „legendách“ opisujú samotní Turci. Káva totiž pre nich nie je len nápoj, je to príbeh, ktorý sa rozlieva vo forme každej vychutnanej kvapky. Skúste si ju pripraviť doma a zažite nespočetnú symfóniu chutí a vôní, kde turecká káva hrá svoju vlastnú, nezameniteľnú melódiu. Viac zaujímavostí o kávových kultúrach, rôzne recepty a veľa iného zo sveta kávy, si môžete prečítať na našom blogu.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.