Cappuccino – ako ho pripraviť dokonale z pohodlia doma | Recept

Ak patríte medzi tých, ktorí sa radi pohrávajú so svojou kávovou rutinou a hľadajú kreatívne spôsoby obohatenia, určite by ste nemali vynechať jeden z najobľúbenejších talianskych nápojov v kávovej komunite. Cappuccino je pochúťkou, ktorá dokáže potešiť v každej nálade a za akéhokoľvek počasia, a mnohí ju jednoducho zbožňujú. My tomu nie sme výnimkou a dnes vám ukážeme recept ako pripraviť dokonalé cappuccino z pohodlia domova rôznymi spôsobmi.

Ako pripraviť dokonalé cappuccino | Recept

Ak chcete poskytnúť vašim zmyslom neodolateľnú rozkoš, nič nie je v takom prípade lepšie ako  dobre pripravené cappuccino. Základom tohto výnimočného nápoja je espressso s jemne šľahaným mliekom, zakončený krémovou penou na povrchu. Vo väčšine renomovaných kaviarní často získate aj prekrásny obraz (vďaka technike latte art) na povrchu krémovej peny, čím sa celému zážitku dodáva výnimočnosť.

Konzistencia cappuccina musí byť vždy potešením pre chuťové poháriky. Ideálna teplota sa pohybuje okolo 60 °C. Pokiaľ ide o lahodnú penovú vrstvu na povrchu, tá by mala byť ideálne zarovnaná s okrajom šálky. Pena by mala byť krásne lesklá a smotanová, bez veľkých bubliniek a maximálne 1 cm vysoká.

Pre zvýšenie gastronomického zážitku sa odporúča podávať cappuccino v špeciálnej cappuccinovej šálke s objemom 150180 ml. No aj tu platí zlaté pravidlo – každý máme svoje preferencie, takže veľkosť si nechávame na vás.

cappuccino recept Readyafter príprava

Príprava v jednoduchých krokoch:

  1. Začnite s prípravou espresso kávy. Ak nemáte kávovar na espresso doma, môžete použiť aj alternatívne metódy prípravy kávy, ako napríklad moka kanvicu alebo kávovar na plynový sporák.
  2. Ak máte kávovar na espresso, zabezpečte si čerstvé kvalitné kávové zrná. Mlete ich na jemnú textúru, ktorá je vhodná pre espresso.
  3. Pripravte si šálku na cappuccino. Ideálne by mala mať objem medzi 150 a 180 ml. Predhrejte ju, napríklad nalejte horúcu vodu a nechajte ju v nej niekoľko sekúnd.
  4. Našľahajte mlieko. Použite studené čerstvé mlieko, ideálne plnotučné. Zohrejte ho vo väčšom hrnci na miernu teplotu a nechajte ho zohrievať, kým sa neobjavia malé bublinky na povrchu. Potom odstráňte z tepla.
  5. Vložte espresso do šálky.
  6. Našľahajte mlieko do peny. Použite šľahač alebo rúrkový šľahač a šľahajte mlieko, kým nezískate hustú a krémovú penu. Dôležité je udržať správnu teplotu mlieka, ktorá by mala byť okolo 60 °C.
  7. Nalejte našľahané mlieko (postup nájdete nižšie) do šálky s espressom. Držte hrnček sklonený pod uhlom a pomaly nalejte mlieko do stredu šálky. Potom môžete skloniť šálku a pohybovať sa vo vzoru z osmičky, aby ste vytvorili charakteristický vzor cappuccina.

A voila! Máte dokonalé cappuccino pripravené doma. Nezabudnite si vychutnať každý dúšok!

Ako našľahať mlieko? 

  1. Studené mlieko nalejte do kanvičky.
  2. Mlieko napeníte na tryske kávovaru. Pred každým použitím trysky s horkou parou trysku prepúšťate na prázdno smerom ku kávovaru. Odstránite z nej nečistoty a skondenzovanú vodu.
  3. Trysku zdvihnite úplne nahor, že už to viac nejde. Kanvičku na pevno zaprite po trysku až po „ústa“ kanvičky.
  4. Kanvičku natočte trochu na stranu, aby tryska smerovala približne 1 cm od okraja – tak sa po spustení pary začne tvoriť vír. Špičku trysky potom ponorte trochu pod povrch hladiny mlieka.
  5. Paru pustite úplne naplno a začnite šľahať. Na začiatku je dôležité, aby bolo počuť silné praskanie. Tvoria sa tým veľké bublinky, ale žiadny strach. Tie veľmi rýchlo zmiznú a vymenia ich menšie bublinky.
  6. Rukou na kanvičke kontrolujte teplotu napeneného mlieka. Akonáhle začne páliť tak, že na nej nedokážete udržať ruku, dosiahli ste požadovanej teploty 60 °C. Paru ihneď vypnite. Ak by ste nechali mlieko peniť o niečo dlhšie, vytvoríte tým len obrovské bubliny a mlieko pripálite.

Naše odporúčania: Akonáhle máte v mlieku bublinky, kanvičku klepnite o stôl a z peny sa odstránia väčšie bublinky. Ďalšie klepnutie už nie je potrebné.

Recept na cappuccino cez Moka kanvičku:

  1. Naplňte spodnú časť moka kanvice studenou vodou. Zabezpečte sa, aby voda nedosiahla hore až po ventil.
  2. Vložte filtračný násyp kávy do strednej časti kanvice. Nenasádzajte ju príliš, aby ste umožnili správny priechod vody.
  3. Jemne zhutnite kávu v filtri, ale neuchytávajte ju príliš pevne.
  4. Sklopte vrchnú časť kanvice a utrite hrdlo kanvice, aby ste zabezpečili správne tesnenie.
  5. Postavte moka kanvicu na sporák. Použite mierny až stredný oheň.
  6. Počkajte, kým sa voda v spodnej časti kanvice zohreje. Postupne sa bude vytvárať tlak, čo spôsobí, že horúca voda stúpi cez mletú kávu do horného oddelenia kanvice.
  7. Keď začnete počuť šumivý zvuk a vidíte, že káva sa začína vytvárať v hornej časti kanvice, znížte teplotu sporáka na minimum. Dôležité je udržiavať si teplotu na stabilnej úrovni a zabrániť prehriatiu kávy.
  8. Pripravte si mlieko našľahaním. Zohrejte mlieko vo väčšom hrnci na miernu teplotu, kým nevzniknú malé bublinky na povrchu.
  9. Keď je káva v hornej časti kanvice hotová, odstráňte kanvicu zo sporáka.
  10. Nalejte šľahané mlieko do šálky. Držte hrnček sklonený pod uhlom a pomaly nalejte mlieko do stredu šálky.
  11. Pomaly nalejte kávu z moka kanvice do šálky, pričom si môžete upraviť množstvo podľa svojich preferencií.
  12. Ak chcete, môžete na povrchu peny vytvoriť vzor cez techniku latte art.

Moka kanvičku (Koťogo) nájdete aj v našej ponuke v dvoch druhoch:

Recept na cappuccino cez French Press? Žiadny problém!

Nemáte po ruke ani kanvičku, ani domáci kávovar a chceli by ste si doma urobiť cappuccino? Máme pre vás jeden skvelý tip, ku ktorému vám postačí aj French Press. Najklasickejší a najjednoduchší alternatívny spôsob prípravy kávy to taktiež dokáže a nie je to vôbec náročné.

  1. Cez French Press si urobte espresso a nalejte do predom zohriatej šálky. Ak si chcete pridať cukor, urobte to teraz a zamiešajte.
  2. Ak pripravujete dve cappuccina, do 3 dcl pohára si nalejte ľubovoľné mlieko. Pri jednom postačí aj polovica pohára.
  3. Dôkladne vyčistite French Press od zvyšku pomletých zŕn a následne do neho nalejte mlieko.
  4. Chyťte páčku a pumpujte na doraz približne 5-krát, až pokým sa nezačne tvoriť pena.
  5. Prvotné, ešte v celku riedke, mlieko nalejte po 2 cm od okraja. Nemiešajte. 
  6. Opäť pumpujte French Press niekoľko krát, až sa vytvorí hustá pena. Tú pomaly od stredu dolejte do cappuccina.
  7. Nápoj je tým pádom hotový a môžete podávať.

French Press nájdete aj v našej ponuke v dvoch druhoch:

S touto jednoduchou, no elegantnou metódou prípravy si môžete dopriať skutočný kúzelný okamih v pohodlí vášho domova. S nasledovaním týchto krokov a starostlivosťou o detaily môžete získať vlastný domáci kaviarenský zážitok, ktorý vám prinesie neodolateľnú kombináciu espressa a krémového mlieka. Takže si vezmite čas, vytvorte si svoje obľúbené cappuccino a zasiahnite tóny zmyselného blaha, ktoré vás sprevádzajú každým dúškom. Prebúdzajte svoje zmysly a oddajte sa tejto malému luxusu – vaše dokonalé cappuccino je len niekoľko krokov od skutočnosti.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.