Akú hrúbku mletia treba zvoliť pri jednotlivých prípravách kávy?


 

Prečo by nás malo zaujímať mletie kávy?

Mysleli ste si, že mletie nie je až tak dôležitou súčasťou prípravy kávy? Možno vtedy, ak preferujete instantnú kávu, ktorú si zalejete vodou a pridáte mlieko. Ak si však potrpíte na kvalitu, správny výber hrúbky mletia je kľúčovým faktorom pri výslednej šálke. Prečo?

Predstavte si, že použijete tú najkvalitnejšiu arabiku, ale zle pomeliete kávové zrná. Chuť nebude vôbec taká, akú očakávate a namiesto úsmevu príde zatrpknutý výraz tváre. A aby ste sa do budúcna vyvarovali takýmto nechceným situáciám, dnes sme si pre vás pripravili všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť.

Počas mletia kávových zŕn dochádza k ich štiepeniu a pomaly sa menia na drobné čiastočky, z ktorých sa uvoľňujú prchavé aromatické látky. Hrúbka mletia nás zaujíma z jedného prostého dôvodu. Čím jemnejšie mletie si vyberiete, tým dlhšie bude trvať extrakcia kávy.


Extra jemné mletie

Okúsili vaše chuťový bunky niekedy v živote pravú tureckú kávu? Tento najjemnejší spôsob mletia bol stvorený práve pre „turka“ v dževe a táto metóda mletia sa nedá použiť na žiadnu inú prípravu. Zrnková káva je namletá tak jemne, že pripomína hladkú múku.

Jemné mletie

Naše milované espresso, bez ktorého si nevieme predstaviť život. Taktiež ide o veľmi jemné mletie, avšak je o niečo hrubšie ako pri tureckej káve. Ak nameliete kávu správne, chuťovo sa vám odvďačí horkou príchuťou. Extrakcia je totiž pomalá a výsledok bude pripomínať polohrubú múku.

Pri espresse si treba dávať obrovský pozor, pretože hrubšie mletie zrýchli extrakciu a v šálke sa bude nachádzať akurát tak nápoj vhodný vyliatia do záchoda.

Stredne jemné mletie

Nachádza sa vo vašej domácnosti moka kávovar a premýšľate nad správnou hrúbkou mletia, aby ste ho využili „produktívne“? Mletie musí byť hrubšie ako je tomu v prípade espressa a podobnú hrúbku môžete použiť aj na Aeropress. Treba si však zapamätať, že sa stále bavíme o relatívne jemnej metóde mletia, a keď kávu chytíte medzi prsty, pripomínať by mala piesok.

Hrubé mletie

Podobne ako aj pri predchádzajúcej hrubosti, aj tu nám ide o to, aby nám pomleté zrniečka neprepadávali cez filter. Takáto metóda mletia je vhodná pri príprave kávy v experimentálnom vákuovom kávovare (Vacuum Pot), Chemexe alebo použijete kávovar Hario V60. Pomleté zrnká môžeme veľkosťou a hrúbkou porovnať ku krupici.

Veľmi hrubé mletie

Takto namletá káva sa hodí pre prípravu vo french presse, kde je potrebná dostatočná hrubosť k tomu, aby sitko vo french presse zachytili všetku kávu. Jednotlivé kúsky pomletých kávových zŕn pripomínajú na prvý pohľad kryštálový cukor.

Extra hrubé mletie

Ak sa rozhodnete pre túto metódu mletia, výsledné zrnká sú väčšie ako 1 mm a pripomínajú morskú soľ. Takéto mletie sa odporúča pri príprave kávy cold brew, kde sa káva ponechá niekoľko hodín v studenej vode, aby došlo k lepšej extrakcii.

Celú ponuku našej alternatívnej prípravy nájdete TU.

Poďme si nastaviť mlynček!

Ručný alebo elektrický? Hrúbku mletia si môžete samozrejme nastaviť pri oboch typoch, pričom pri ručnom hrubosť mletia regulujete pritiahnutím (jemnejšie) alebo odtiahnutím (hrubšie) mlecích kameňov. Najväčšou výhodou ručných mlynčekov je ich nízka cena a jednoduchá údržba. Naopak nevýhodou je, že si pri nich zamakáte oveľa viac ako pri elektrickom.

Elektrický mlynček si nastavíte jednoducho špeciálnou páčkou alebo pri tých modernejších kúskoch navštívite nastavenia na displeji zariadenia. Okrem toho, sa tak nenarobíte a celý proces mletia je oveľa rýchlejší. No aj tu nájdeme pár mínusov, ako napríklad náročnejšia údržba a hlučnosť. Pokiaľ chcete naozaj kvalitný elektrický mlynček, budete musieť siahnuť do peňaženky o niečo hlbšie. Ponuku našich mlynčekov nájdete TU.

Výber už necháme na vašom rozhodnutí, ale určite máte z čoho vyberať. Na trhu nájdeme obrovský počet mlynčekov, ktoré dokážu spríjemniť vami pripravovaný kávový nápoj. A nezabúdajte, že mletie kávy netreba nikdy podceňovať a každá jedna príprava si vyžaduje iný špecifický postup.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.