Príprava kávy: Dosiahnite plnšie chuťové profily čokolády doma s AeroPress

Ak existuje alternatívna príprava kávy, ktorá spôsobila revolúciu v spôsobe, akým premýšľame o príprave kávy, je to práve AeroPress. Toto dômyselné zariadenie vytvoril zakladateľ hračkárskej firmy Aerobie, Alan Adler, v roku 2005, a veľmi rýchlo sa stalo základom každej domácnosti alebo kaviarni po kdekoľvek vo svete.

Jeho jednoduchosť, prenosnosť a schopnosť variť konzistentne hladkú a chutnú kávu z nej urobili preferovanú a vyhľadávanú alternatívu prípravy kávy medzi komunitami, ale aj príležitostnými konzumentmi. Pripraviť si s ním kávu môžete aj vy z pohodlia domova, stačí na to pár jednoduchých krokov.

Filtrovaná káva s AeroPress predstavuje vo svete kávy dôležitú úlohu a nižšie v článku si preskúmame nuansy tejto unikátnej alternatívnej metódy prípravy. AeroPress, ako kombinácia ponornej a prekvapkávanej kávy, je skvelý, ak máte radi sladkú šálku plnú chuťových profiloch – čokolády a orechov – s ťažším telom ako filtrovaná káva, pričom stále zachovávate čistejšiu šálku s menšou zrnitosťou ako French press. Poďme si ju teda pripraviť.

Klasická príprava kávy s AeroPress
  1. Vložte prepláchnutý papierový filter do sitka v Aeropresse a zaskrutkujte.
  2. Položte Aeropress filtrom na šálku alebo kanvičku.
  3. Nasypte do Aeropressu približne 12 – 15 gramov stredne hrubo namletej kávy.
  4. Zalejte kávu horúcou vodou s teplotou 80 – 85 °C.
  5. Dôkladne premiešajte približne 10 sekúnd.
  6. Vložte piest a pomaly stlačte zmes kávy a vody do šálky. Stláčanie by malo trvať 20 – 30 sekúnd.
  7. Zrnkovú kávu si môžete namlieť aj doma pomocou ručného alebo elektrického mlynčeka na kávu. Použite filtrovanú alebo balenú vodu pre ešte lepšiu chuť kávy.

Aeropress je dokonalá prípravy kávy s filtrom kdekoľvek a bez problémov. Samozrejme, treba dbať aj na výber kávy a nie všetky druhy pripravené cez AeroPress si úplne vychutnáte. Toto sú tie najlepšie odrody kávy, s ktorými získate to, čo očakávate, výrazné chuťové profily.

Káva Arabica: Kávové zrná Arabika sú všeobecne považované za kvalitnejšie v porovnaní so zrnami Robusta. Len mýtus? Nie, v tomto prípade ide o skutočnosť a preto odporúčame siahnuť po 100 % Arabike.

Výberová káva: Pre optimálne varenie kávy AeroPress odporúčajú výsledky vyhľadávania používať kávové zrná špeciálnej kvality (specialty coffee) namiesto klasickej komerčnej káve. Takáto kávové zrná, najmä ak sú ľahko pražené, poskytujú ideálne chute a rovnováhu pre extrakciu s AeroPressom.

Ľahko až stredne pražené profily: Ľahké až stredne pražené kávové zrná fungujú najlepšie na prípravu chutnej kávy so strojom AeroPress. Ľahké praženie môže predviesť komplexné, kyslé a ovocné vlastnosti zŕn, zatiaľ čo stredné praženie poskytuje vyváženejší, robustnejší a mierne sladký chuťový profil. Všetko závisí od toho, akú kávu máte radšej.

Obrátená metódy prípravy kávy s AeroPress
  • Postavte Aeropress na piest a do hornej nádoby nasypte približne 12 – 15 gramov stredne hrubo namletej kávy.
  • Zalejte kávu horúcou vodou s teplotou 80 – 85 °C.
  • Dôkladne a pomaly premiešajte počas približne 10 sekúnd.
  • Na hornú nádobu naskrutkujte sitko s papierovým filtrom.
  • Pripravte si šálku a rýchlym pohybom na neho Aeropress otočte.
  • Pomaly zatlačte na piest a stlačte celý obsah do šálky. Stláčanie by malo trvať 20 – 30 sekúnd.
  • Čím pomalšie kávu pretlačíte do šálky, tým plnšiu a silnejšiu chuť bude mať. Dávajte si pozor na konci stláčania, aby medzi hladinou vody a piestom zostala vzduchová kapsa. Priamym kontaktom piestu s usadeninou by sa do kávy mohli dostať látky, ktoré znehodnotia jej chuť.

Obe spomínané metódy sú rýchle a každý postup netrvá dlhšie ako 90 sekúnd. V rýchlosti prípravy ťažko nájdeme konkurenciu. Pre niekoho pôsobí možno trochu divne, ale v skutočnosti ide o jednoduchý kávovar.

kávové zrná príprava kavy
Pixabay

Tento kávovar patrí k tým najnovším a budúci rok oslávi ešte len 20 rokov existencie. Za ten krátky čas si však našiel svoje miesto vo svete. Ak teda budete premýšľať nad výmenou FrenchPressu či Koťogo, táto ľahká a takmer nerozbitná ľahko čistiaca alternatívna metódy prípravy splní všetky vaše očakávania. Viac zaujímavostí o príprave kávy, kultúrach po celom svete či iné príbehy farmárov, nezabudnite čítať náš Blog. Vaša pražiareň kávy READY AFTER.

Nákupný košík

0
V košíku sa nenachádza žiadny produkt.